Veggie Tom Ka (thaise kokossoep) met thaise rijst

Vandaag is het zondag dus een wat sjieker veggie gerecht: het is er echt eentje waarmee je bezoek kan verrassen, en dat iedereen ook lust. Het wordt normaal met kip klaargemaakt en is dan Tom Ka Khai (khai=kip), en hier heb ik de kip vervangen door gebakken tofublokjes.

Ingriënten: 4 pers.

500 gr tofu natuur, 1 bakje (250gr) champignons, 1 ui, 1 teen knoflook, 250 ml groentenbouillon, 500 ml thai kokoscream, 3 stengels citroengras, 1 limoen, gember (poeder of vers), enkele scheutjes vissaus (eventueel), peper en zout, peterselie of bieslook of koriander als afwerking, gekookte of gestoomde thaise rijst. 1 tomaat, wokolie (arachide-olie)

Laat de tofu goed uitlekken op keukenpapier en snijd ze in blokjes. Verwarm een scheut wokolie in een braadpan en voeg de blokjes tofu toe als de olie voldoende verhit is. Bak op hoog vuur de tofu rondom rond bruin en breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui en pers de knoflookteen en laat beiden mooi glazig fruiten in een scheutje wokolie in een pot. Snijd de paddestoelen in vieren en bak ze eveneens in de pot aan. Voeg dan de bouillon en de kokos toe en de stengels citroengras en het sap van de limoen. Breng alles aan de kook en laat even op een laag vuur sudderen zodat de smaken vrijkomen. Voeg dan ook de tofu toe en breng op smaak met peper, zout en vissaus. Kook of stoom voldoende rijst voor 4 pers. Dien de kokossoep op in kommetjes en werk af met een partje tomaat en verse kruiden. Serveer met twee bolletjes rijst.

Omdat we er ons tijdens het eten van bewust werden dat het gebruik van exotische ingrediënten onze ecologische voetafdruk vergroot toch even vermelden dat we gekozen hebben voor Thaise rijst met het Max Havelaar label, dat toch duurzame landbouw steunt en voldoende inkomen voor de boeren nastreeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s