Op zoek naar een kot: deel twee

De tweede stap in onze kot zoektocht was het bijwonen van een infodag voor ouders ingericht door de Universiteit Gent, de universiteit van keuze voor zoonlief. (gekozen door hem, welteverstaan).
De infodag bestond uit drie grote onderwerpen. De eerste was: hoe een richting kiezen: was reeds gedekt door de student ten huize, en als we de uitleg beluisterden, bleek hij zich van deze taak goed gekweten te hebben. Een geruststelling: studenten van wie de ouders de infodagen bijwonen hebben 20% meer kans op slagen. Allee, dat is al 4/20 binnen voor ieder vak volgend jaar. Het tweede onderwerp was: hoe studeren. Dit was een zeer gedegen uitleg die zoonlief eigenlijk beter zelf had bijgewoond. We hebben het zo goed mogelijk gememoriseerd en gereproduceerd na thuiskomst.
Basically: studeren bestaat uit verschillende fases. De eerste: de cursus verkennend lezen, en je hierbij door het bijwonen van de lessen de vraag stellen: wat wil de prof dat ik hiervan opsteek, wat is hoofdzaak, wat is bijzaak. Gebruik ook de samenvattingen die de prof geeft tijdens de lessen. De tweede fase: Studeer het en probeer de leerstof te verankeren in het lange termijn geheugen door alles via verbanden of vraag en antwoord aan elkaar te linken = kritisch studeren. En ten laatste: vermijd de twee belangrijkste valkuilen: te perfectionistisch studeren én uitstel gedrag.
Het derde deel ging over het financiële plaatje voor vervoer en verblijf. Dit was het onderdeel waarvoor we de infodag hoofdzakelijk bijwoonden en spijtig genoeg hebben we hierover niet veel opgestoken. Interessant was wel dat een kamer op home voor niet beurs studenten niet noemenswaardig goedkoper is dan een kot. Het prijsverschil tussen een kamer op home en een kot is immers verwaarloosbaar indien je geen korting krijgt. Gemiddeld kost een kamer op home 248 euro/maand en een kot 280 euro/maand, met dat verschil dat de prijs op home all-inn is, terwijl er bij de prijs van een kot soms nog kosten voor electriciteit/gas/internet bijkomen. Een studio in een home kost om en bij de 348 euro/maand, een studio op de privémarkt rond de 378 euro/maand.  Een kot op de privémarkt komt gemiddeld op 3400 euro/maand. Andere kosten: Inschrijvingsgeld voor jaar 2011-2012: 578,70 euro, handboeken en studiemateriaal: 446 euro (indien je alle handboeken echter nieuw aankoopt betaal je echter het dubbel tot het driedubbel van dit bedrag), 10 euro/maand voor computer (internet), een warme maaltijd in het studentenrestaurant kost 4,85 euro per maaltijd.

Om op zoek te gaan naar een kot voor volgend jaar is het nog te vroeg daar eigenaars en huurders geen idee hebben welke kamers volgend jaar vrijkomen. (we spreken over februari-maart) Wel kan je je al inschrijven op de site kot@gent, om op de hoogte gebracht te worden over koten die vrij komen. De site zal echter pas tegen eind april up-to date zijn.  Pas dan moeten we online onze zoektocht starten. Voor het zoeken in Gent zelf en het bezoeken van koten dienen we nog tot juni te wachten. De spreker stelde ons ook gerust: de mensen vinden meestal binnen de twee dagen een geschikt kot als ze hiermee op tijd starten (vanaf juni dus). We kunnen dus nog even op onze beide oren slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s