Het Colosseum, het Forum Romanum, Capitoline museum en het Imperial Forum

20 mei 2012

If you are looking for an English language post: “Colosseum, Forum Romanum and Capitoline museum

Na een heerlijk ontbijt namen we de metro naar het Colosseum, deze keer de A lijn tot aan Termini, waar we overstappen op lijn B, tot aan de stop Colosseum. We hadden onze tickets voor het Colosseum online gekocht en besloten eerst rustig de Via dei Fori Imperiali af te wandelen. Aan de ingang van het Forum Romanum besloten we het Forum eerst te bezoeken ( de tickets voor het Colosseum zijn ook geldig voor het Forum Romanum en voor het Palatine, allebei via dezelfde ingang). Belangrijk om weten: Hoewel de tickets twee dagen geldig blijven, mag je elke site slechts één maal binnen. We werden hiermee geconfronteerd toen we op het einde van de voormiddag aan de zijde van het Capitoline museum het forum verlieten en we in de namiddag het forum weer binnen wilden gaan om het tweede deel te bezoeken. Daar de tickets twee dagen geldig zijn, had ik niet begrepen dat je slechts eenmaal binnen mocht. Ze hadden begrip voor onze verwarring en lieten ons toch een tweede maal binnen.
forum romanum
Je staat midden tussen eeuwenoude ruïnes, tempels en paleizen van keizers Hadrianus, Augustus, Caesar, je loopt over de heirweg waarover keizers met hun wagens reden in vol ornaat, tempels voor de goden, senaatsgebouwen (Curia), het forum waar het volk samenkwam,… We hebben na de ingang aan de Via Imperiali  de rechterkant van het Forum richting tempel van Saturnus genomen en zijn tot aan de Capitolini musea op de Piazza del Campidoglio gewandeld. Daar zijn we via de uitgang naar het Capitolini museum gewandeld, omdat we graag het uitzicht boven over het Forum vandaar wilden zien. Een prachtig uitzicht heb je vanuit het Tabularium dat de twee delen van het Capitolini ondergronds verbindt, maar hiervoor dien je het museum zelf te bezoeken. Totaal per ongeluk zijn we gratis het museum binnengewandeld, toen we op zoek waren naar de koffieshop op het dak van het museum. Via de museumshop liepen we het museum in en waren we plots binnen zonder ingang betaald te hebben. In het Tabularium hebben we van het prachtig uitzicht over het Forum genoten met een streepje klassieke muziek op de achtergrond. Als je meer tijd hebt is het museum zeker een aanrader. Je vindt er prachtige restanten uit de Griekse en Romeinse tijd, het originele bronzen beeld van keizer Marcus Aurelius (op de Piazza staat nu een kopie), het bronzen beeld van de wolf met Romulus en Remus. Op de binnentuin staan de restanten van het reusachtige beeld van keizer Constantijn, het hoofd en de hand uit massief marmer.
capitolini
Na ons onvoorziene uitzicht over het forum, besloten we alsnog de koffieshop op te zoeken. Die bevindt zich op het dak van het museum (in het deel waarin zich de kassa en de museumshop ) bevindt, hiervoor moet je opzij rond het gebouw lopen waar er een aparte ingang is en de koffieshop zich op het derde bevindt. Het is een zeer aangename plek met buiten een prachtig zicht over Rome (niet de kant van het Forum en het Colosseum maar de kant van de oude stad), en je kan er koffie’s en frisdranken en kleine snacks (broodjes, pizza punten) en taartjes eten. Het is zeker een aanrader en je hebt geen ingangsticket voor het museum nodig.

Volgende stop was het Imperial Forum waarvan de zuil van Trajanus en de Trajaanse markten het meest in het oog springen. De reliefs op de zuil tonen de militaire overwinning van de Trajanen over de Dacianen. In het gebouw van de markten huist nu het museum van de Fori Imperiali. Voor dit museum is twee dagen te kort, maar zullen we op ons volgende trip bezoeken.
colosseum
Nadien het tweede deel van het Forum Romanum bezocht (met het paleis van de Vestaalse maagden), maar voor het Palatine hadden we geen tijd genoeg. Aan het uiteinde van het Forum ga je buiten aan de kant van het Colosseum. Met onze online gekochte tickets konden we zo binnenlopen in het Colosseum. Veel van de binnenzijde van het bouwwerk is verloren gegaan over de jaren, getuige de vele delen van neergekomen marmeren zuilen die op verschillende plaatsen nog liggen. Boeiend is wel dat men het deel onder het podium heeft blootgelegd, en het blijft een indrukwekkende plek om te bezoeken. We hebben geen audioguide gebruikt, en vrienden die dit wel genomen hadden vonden de uitleg vrij pover. Voor het Colosseum loopt het vol verklede Romeinen met wie je tegen betaling een foto kan nemen.
la cicala e la formica
Het was toen reeds 15 u en onze voeten hadden het gehad met de Romeinse straten dus besloten we een eetgelegenheid te zoeken. Als je iets zoekt wat weg van de massa zijn er rond de straten Via Leonina en Via Cavour (aan metrostop Cavour) zijn enkele kleine lekkere restaurantjes waar je een lekkere lunch kan nemen. Wij kozen voor La cicala e la formica (de krekel en de mier) en aten goedkoop, heel lekker en vers, op een klein zonnig terrasje. (http://www.lacicalaelaformica.it/) Vlak naast het restaurantje vind je Ciuri Ciuri, een patisserie, gelateria, waar je Siciliaanse specialiteiten kan vinden, ijsjes, heerlijke taartjes, en je kan er ook terecht voor broodjes en slaatjes. We hebben er enkele mini-taartjes gekocht en zo een dessertje uit het vuistje gegeten. Spring zeker eens binnen, de taartjes zien en overheerlijk uit een smaken ook zo. Mensen springen er doorlopend binnen voor ijs en zoets. Ook voor de lunch zeker een aanrader. (http://www.ciuri-ciuri.it/)
Om het eten wat te verteren zijn we rustig van daar terug gewandeld naar onze B&B, nagenietend van Rome.

One thought on “Het Colosseum, het Forum Romanum, Capitoline museum en het Imperial Forum

  1. Pingback: Colosseum, Forum Romanum and Capitoline museum | mychefmaison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s