Op zoek naar een kot deel vier

Begin mei leek me heel vroeg om al over een kot te beslissen maar het eerste kot dat we gezien hadden leek ons, vooral in contrast met de andere koten, heel wat voordelen te bieden, terwijl de nadelen ver te zoeken bleken.
Voordelen: zeer ruime kamer: 20 m2, heel lichte kamer met groot raam dat uitzicht bied op een park, kamer met laminaat, fris geschilderd, volledig bemeubeld (groot bed, kleerkast, bureau, zetel), een lavabo op de kamer met warm en koud water. Ook de gezamelijke delen: keuken, zithoek met TV, badkamer en 2 toiletten, een koertje, waren heel erg in orde en net. Er waren in het totaal 4 koten wat niet te veel is. De fietsen kunnen in de gang gestald worden, de straat is zeer rustig, de weg naar de univ uiterst fietsvriendelijk (op Google maps hadden we de weg naar de Blandijn even uitgestippeld en die liep over een fietspad de hele weg langs het water naar de Coupure). De straat waar het kot gelegen is eens bekijken via google street view is ook een goed idee voor je een kot bezoekt, je kan het pand en de direkte omgeving virtueel al eens bekijken. Winkels en supermarkten waren er voldoende in een straal van 200 van het kot. Ook de studente die volgend jaar op kot zou blijven leek heel sympathiek en dezelfde avond gingen de sms’en al over en weer. De omgeving was licht multi-cultureel maar leek veilig en totaal niet onrustwekkend. Er hing ook een goede sfeer op het kot, aangenaam, huiselijk, en zeker niet contraproductief voor het studeren.
De nadelen leken minimaal: de afstand naar het centrum van Gent en de univ was iets verder: toch 10 min fietsen, wat als het regent minder aangenaam kan zijn. Dit nadeel kan ook een voordeel zijn: je kot zou niet constant overstelpt worden met medestudenten die hun tijd wilden doden tussen lessen in. Indien je het even beu was om door het slechte weer te fietsen was er altijd een bus om de hoek die   recht naar het Zuid ging.
Zowel ikzelf als zoonlief raakten meer en meer overtuigd dat dit het ideale kot was, en hoewel het nog vroeg was, leek het ons ook niet opportuun te wachten op iets beter dat misschien nooit kwam. De student had volgend jaar immers alle tijd om iets anders te zoeken, mocht het toch niet helemaal aan zijn verwachtingen voldoen.
De volgende dag maakte zoonlief een afspraak om de volgende avond het kot nog eens te bezoeken en het contract te tekenen. Want hoewel je je vooraf voorneemt alles goed te bekijken, blijkt achteraf dat je vele details helemaal niet bekeken hebt of vragen niet gesteld hebt. Je bent immers ook in gesprek met diegene die je rondleidt en dat leidt je aandacht wat af. Zo wisten we totaal niet meer of er nu een lavabo stond, wat soort verwarming er was, wat voorzien was in de keuken, enz.. Raad die ik je kan geven, blijf niet in de deuropening van kamers en ruimtes staan, loop er in en bekijk ze vanuit verschillende hoeken. Loop er echt eens in rond, en probeer er een blijvend beeld van op te slaan.
Koten zo vroeg bezoeken heeft ook een ander heel groot voordeel: de studenten leven er nog volop in en je ziet het zoals het er echt uitziet, je ontmoet ook de studenten die er leven, je krijgt dus een heel goed beeld van de sfeer die er hangt. Ik kan me voorstellen dat dit heel ander is als je een kot bezoekt eind juni of tijdens de zomermaanden.

De volgende avond zijn we dus terug naar Gent gereden, waar de kotbaas en zijn vrouw ons stonden op te wachten. Zij wilden de toekomstige huurders beter leren kennen voor ze een contract tekenden, kwestie van te weten wat soort vlees je in de kuip krijgt. Wij leerden de kotbaas kennen en wisten zo ook  of het iemand was waarop we zouden kunnen rekenen als er iets stuk ging op kot. Het contact was uiterst aangenaam, en de medestudent had positieve signalen doorgegeven over de toekomstige nieuwe student. Het aantal voordelen van het kot groeiden aan in het gesprek met de kotbaas, het waren zeer betrokken mensen, de kotbaas droeg heel erg zorg voor het pand, hij kwam om de paar weken zelfs de gemeenschappelijke ruimtes poetsen. Ook toiletpapier werd door de kotbaas voorzien. Er dient een borg gestort te worden van 2 maand huur, maar dat dringt niet, als het gestort is voor 1 september is dit ok. Het contract is voor 12 maand. Het contract werd die avond getekend, en dat maakt dat er een soort rust over ons is neergedaald, want die zorg is plots van de baan.

Op de terugweg hebben we de weg van het kot naar de Univ even afgereden, en dat bleek reuze mee te vallen zowal qua afstand als qua fietsvriendelijkheid. (eigenlijk doe je dit beter voor dat je het contract tekent, maar het ontbrak ons aan tijd)

Volgende opdracht: een goedkope tweedehands fiets op de kop tikken voor de kotstudent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s