Op zoek naar een kot in Gent: Tips en tricks

Belangrijk is om vooraf duidelijk af te bakenen waaraan een kot voor jou in de eerste plaats moet voldoen binnen volgende criteria:
1. De prijsklasse en je maximum huurprijs (bepaal de max. prijs met kosten inbegrepen)
2. Een kot met gezamelijke ruimtes, of een studio met alles erop en eraan (keuken, badkamer)
3. Een kot in een huis met slecht enkele kamers, of een kot of studio in een groter geheel (blok, home)
Bepaal eerst naar wat binnen deze drie criteria je voorkeur wegdraagt, en bepaal dan wat daarnaast voor jou het belangrijkste is: de oppervlakte of de ligging bijvoorbeeld. Of dat een kot al dan niet bemeubeld is. Wil je een jaarcontract of een contract van 10 maanden.
Mik aanvankelijk altijd wat hoger qua oppervlakte of dichter qua afstand, en zoek er dan zo dicht mogelijk bij. Later kan je je eisen altijd nog bijstellen als blijkt dat je de lat te hoog hebt gelegd.

Bovenstaande criteria zijn ook de eigenschappen die op sites worden aangegeven als zoekopdrachten. Op die manier zoek je gericht en bezoek je niet onnodig koten die toch niet voldoen aan wat je zoekt.

Om binnen de criteria je keuze te maken is het belangrijk voor jezelf uit te maken wat voor persoon je bent en in wat voor leefomgeving je je dus het best op je plaats zal voelen.
In een kot met gedeelde faciliteiten heb je meer contact met je mede kotgenoten. Dit kan leuk zijn als je zelf heel sociaal bent en je graag af en toe een babbeltje slaat. Dit kan echter ook een zegen  zijn voor een iets meer verlegen iemand die zo verplicht wordt contact te leggen met anderen en zo wat uit  zijn of haar isolement wordt gehaald. Voor eerstejaars studenten is het daarom soms aangewezen een kot met gedeelde ruimtes te kiezen, om zo de eenzaamheid in de eerst weken wat tegen te gaan, en ook sneller geïntegreerd te raken in het studentenleven. Er is ook altijd iemand in de buurt om raad te vragen. Er zijn echter grote verschillen in koten met gedeelde faciliteiten. In sommige gevallen wordt ook samen gekookt, en best weet je dit vooraf zodat je hier niet toe verplicht wordt zonder dat je dit echt wil. (dit houdt immers ook gedeelde rekeningen in, en een goede verstandhouding is dan ook een must)
Het nadeel voor sommigen in een kot met gedeelde faciliteiten is dat de netheid van je mede kotgenoten heel bepalend kan zijn voor de kotsfeer, en sommigen vinden dit onoverkomelijk en verkiezen daarom een studio met eigen badkamer en keuken. Het aantal koten in de wooneenheid maakt ook een heel groot verschil in sfeer. Hoe meer koten, hoe meer mensen, en dus hoe meer kans dat er iemand bij is die je leuk vindt. Maar ook hoe meer mensen die de gedeelde ruimtes gebruiken en dat kan dan weer een nadeel zijn, en ook tot meer lawaai leiden.

Hou in gedachten dat de oppervlakte van je kamer belangrijker is dan je denkt. Je brengt er heel veel tijd in door en dient er ook te studeren. Veel lichtinval kan ook heel belangrijk zijn, en bijdragen tot een aangenaam kot. (net als hoge plafonds die de ruimte van het kot mee bepalen)

Fietsstallingen zijn een heel belangrijk punt. Fietsendiefstal is schering en inslag in studentensteden, en een veilige plek om ’s nachts je fiets te plaatsen in dus onontbeerlijk. ( de gang is al voldoende, maar sommige kotbazen laten dit niet toe!) Investeer ook in 2 losse sloten (één vooraan en één achteraan), wil je na een nachtje uitgaan nog een volledige fiets hebben om mee naar huis te fietsen.

Zorg ervoor dat je de kotbaas eens in levende lijve ontmoet voor je het contract tekent. Het is heel belangrijk dat het een redelijke kotbaas is dit gemakkelijk bereikbaar is. Je zal er nog moeten op terugvallen, en dan is het aangenaam dat je geen weken moet wachten voor de warmwaterboiler of een lek wordt hersteld.

Vraag ook duidelijk na voor je een contract tekent welke kosten inbegrepen zijn in de huurprijs en welke kosten variabel zijn, en op hoeveel de variabele kosten ongeveer bij normaal verbruik komen op maand- of jaarbasis. Het makkelijkst is een contract met alle kosten inbegrepen, daarmee weet je precies waar je staat en kom je voor geen onaangename verrassingen te staan. Het is vaak ook zo dat kotbazen investeren in goede isolatie en zuinige en efficiënte verwarming wanneer de kosten inbegrepen zijn, daar dit voordeliger is voor de verhuurder.

Bekijk niet alleen het kot, maar ook de locatie in de stad. Dit kan veel verschil maken. Koten in de Overpoortstraat, de Korenmarkt en de Vrijdagmarkt of in de straten en net rond, kunnen met heel wat nachtlawaai van uitgaande studenten te kampen hebben. Andere wijken op de rand van de stad kunnen dan weer wat grimmiger er onveiliger zijn. De nabijheid van winkels en supermarkten zijn een pluspunt, en ook de nabijheid van openbaar vervoer is belangrijk voor koten die wat verder van het centrum liggen.

En vooral: huur geen kamer of kot zonder het eerst bezichtigd te hebben, foto’s kunnen zeer bedrieglijk zijn en geuren en geluiden kunnen een wereld van verschil maken.

Interessante linken:

http://www.opkotingent.be
http://www.easykot.be/oost-vlaanderen/kot-gent-gand
http://www.kotatgent.com/
http://www.kotfinder.be/
http://www.kotzoeker.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s