Weekendje Praag deel 1

19 juli 2012

Citytrip Praag

Het oog trekt geen beelden aan, maar beelden trekken het oog aan. Zij overstelpen het bewustzijn“, aldus Kafka. Dit geldt ook voor de magie van Praag; dé plaats voor romantische uitstapjes.

Praag was een stad die al lang op het verlanglijstje stond van te bezoeken steden in Europa. Ik moest dus ook niet nadenken toen mijn man vroeg of ik voor mijn verjaardag een weekendje Praag zag zitten.
Net zoals voor andere bezochte steden deed ik wat opzoekwerk vooraf. Ervaring leert dat je je tijd heel wat efficienter gebruikt met wat planning vooraf. Je weet welke plekken je echt wil bezoeken en je verliest je tijd niet met tourist traps die je onvermijdelijk tegenkomt.
Ik moet zeggen dat ik op blogs en review pagina’s voor heel wat valkuilen werd gewaarschuwd, meer dan voor andere steden en ik was dan ook vol goede voornemens in geen enkele te vallen!
hotel praag
Ik boekte een vlucht naar Praag, en zocht vooraf een centraal gelegen hotel. Vaak zoeken we een goede B&B of appartementje, maar deze keer konden we via vouchers een hotel boeken uit de A-club hotels (type Novotel, Ibis, ..), en vonden een aangenaam kleiner hotel vlakbij het centrum van de oude stad, van waaruit we alles te voet konden bezoeken. In dit hotel heeft Franz Kafka, een joods Duitse schrijver, als verzekeraar gewerkt tussen 1908 en 1922. Dat wordt uiteraard in de verf gezet maar op een stijlvolle manier. Hotel Century Old Town Prague, MGallery Collection, Adres: Na Porici 7, Prague1. Het hotel,in een Negentiende-eeuws, neobarok gebouw met 174 kamers, is een viersterrenhotel in het hart van de stad. Gelegen op slechts 10 minuten lopen van het Oude Stadsplein en het Wenceslas-plein.

De verbinding van de luchthaven naar het centrum van de stad is niet erg vlot, de metro heeft geen verbinding naar de stad en er is ook geen rechtstreekse treinverbinding. Er zijn vooral busverbindingen maar erg vlot zijn die niet als je met bagage moet sleuren, het is wel de goedkoopste oplossing. De bussen brengen je naar de begin van de metro waar je dient over te stappen op een metro naar het cetnrum. Andere oplossing is een taxi. Je mag op ongeveer 25 euro rekenen voor een enkele rit naar het centrum. De rit duurt ongeveer een half uur. Het hotel waar we bleven biedt een hoteltaxi naar de luchthaven aan voor ongeveer dezelfde prijs als wat je voor een metertaxi aan de luchthaven betaald. We zijn aan de luchthaven gewoon naar buiten gewandeld en hebben daar de gele officiële metertaxis genomen.
obecni dum
Er zijn heel wat must-sees in de stad. Na een lekker licht diner in Cafe Imperial vlakbij het hotel op Na Porici 15, in een prachtig art nouveau interieur (prachtig design met tegels en grand café atmosfeer) voor een zeer correcte prijs, trokken we de stad in. De eerst avond hebben we een avondwandeling door de stad gemaakt via de Obecni Dum ( municipal house, stadhuis), een mooi art nouveau gebouw ontworpen en versierd door Alfons Mucha, door de powder tower, de oude stad in, over het oude stadsplein (old town square), met zijn astrologische klokkentoren, via de smalle straatjes ( volg gewoon de toeristenmassa), met souvenirwinkeltjes naar de Karelsbrug (Charles Bridge). Dit is de oudste brug over de Vltava rivier in gotische stijl, met een prachtig uitzicht over de rivier en het kasteel, en versierd met 30 barokke beelden. Aan beide zijden staan drie torens, twee aan de ene zijde en een derde aan de zijde van het kasteel. De brug is heel romantisch om er s’avonds bij zonsondergang over te slenteren. Het kasteel is verlicht en ook de brug is met mooie straatverlichting afgezet. We zijn tot op het Mala Strana square gewandeld waar we nog een lokaal bier gedronken hebben. Een perfecte eerste kennismaking met de stad.

karelsbrug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s