Weekendje Praag, deel 3

25 juli 2012

We wilden zeker het Joodse kwartier, ook gekend als Josefov, bezoeken in Praag. Het is immers het enige gettho dat door de Nazi’s bewaard is gebleven met de uitdrukkelijke reden dat men er een soort museum van wilde maken dat het door hun uitgemoorde volk moest documenteren. De Nazi’s brachten dus heel wat in beslag genomen goederen van de joden naar Praag om daar geïnventariseerd en bewaard te worden. Josefov was geen echt gettho meer bij aanvang van de tweede wereldoorlog, want de rijkere joden waren reeds in de eeuw voordien verhuisd naar een ander deel van de stad. Josefov raakte helemaal in verval, reden waarom men dit deel van de stad wilden afbreken met behoud van de belangrijkste joodse gebouwen en heropbouwen naar Parijs’ model. De wijk staat dus vol mooie grote herenhuizen, die inderdaad aan Parijs doen denken.
paris in praag
Om de grote massa toeristen te vemijden en deze beladen plaatsen in relatieve rust te kunnen beozeken besloten we op zondag vroeger op te staan om zo aan Josefov te staan op het openingsuur, namelijk 09:00 uur ’s morgens. Ook de wandeling naar het Joodse deel was  rustig en uiterst aangenaam zo vroeg op de dag, en ook het old town square was bijna verlaten. Het was net iets voor negen dus besloten we te wachten tot de astrologische klok het uur sloeg. Het is best wel eens leuk om de figuren uit de toren te zien komen, en net na dit spektakel blies er nog een trompettist een deuntje vanuit de top van de klokketoren.
astrologische klok
Van daar liepen we naar Josefov waar we eerst de Pinkas synagoge bezochten. Dit bezoek laat een diepe indruk na. The synagoge stamt uit de 16e eeuw, en is nu een memorial voor de slachtoffers van de holocaust. Op de muren de namen van 80.000 slahtoffers uit Bohemia and Moravia. Op de verdieping vindt je tekeningen van Joodse kinderen gemaakt in het concentratiekamp van Terezin.
Aan de achterzijde is het oudste bewaarde Joodse kerkhof waar men door gebrek aan plaats de doden 12 lagen boven elkaar heeft begraven. Er zijn een 12.000 grafstenen en er zouden naar schatting 100.000 mensen begraven liggen, waarvan de laatste in 1787 werd begraven.

joods kerkhof
Het kerkhof straalt een speciale atmosfeer uit, en laat net als de synagoge een blijvende indruk na.
We waren dan ook blij beide plaatsen met een minimum aan andere bezoekers te moeten delen.
Wanneer je de begraafplaats verlaat kom je aan de ingang van de Maisel Synagoge dat op dit ogenblik dienst doet als tentoonstellingsruimte over het Joodse leven en cultuur.

Ons ticket was niet geldig voor de New-Old synagoge maar wel voor de Spaanse synagoge die in Moorse stijl is gebouwd en een prachtig interieur heeft. De eerste verdieping doet ook dienst als tentoonstellingsruimte over de holocaust.

In het Joodse deel van de stad vindt je ook de sjiekere winkels en is het heerlijk flaneren in de mooie straten om naar de prachtig gevels te kijken.
Naast de rivier staat het Rudolfinum, een prachtig concertgebouw dat de thuishaven is van het Czech Philharmonic orkest. Als je kans krijgt een concert bij te wonen van dit gezelschap hier moet je dit zeker doen. Ons bezoek eind juni viel helaas net buiten hun jaarlijkse programma. Je hebt hier ook een prachtig zicht op de Karels brug en het kasteel over de rivier.

We zochten nog een plekje voor een lichte lunch, en trokken naar de overkant van de Karels brug omdat we de Lennon wall nog wilden bezoeken. De muur ontstond als een soort uitlaatklep tegen het verstikkende communistische bewind. Bij de dood van John Lennon ventileerde jongeren hun drang naar vrijheid en werd de muur een eerbetoon aan Lennon en een oproep voor vrede en liefde. Via graffiti verzetten jongeren zich tegen het  bewind dat ondermeer de muziek van Lennon verbood.De muur werd herhaaldelijk witgeschilderd door de overheid maar het duurde soms maar een nacht voor de muur weer vol gedichten en bloemen stond. Over de jaren heen hebben jongeren zowel lokaal als bezoekers hun bijdrage aan de muur toegevoegd. Het is dus een steeds evoluerend openlucht schilderij, dat door zijn geschiedenis een symbool voor de vrijheid van meningsuiting is.
lennon wall
Niet ver van de Lennon wall hebben we een lunch genomen in Cukrkavalimonada cafe, wine bar and restaurant, Lazenska 7, Praag, waar je lekkere salades, pasta’s en taarten kan eten. Perfect voor de lunch.

Hoewel één avond en twee dagen vrij kort zijn voor een bezoek aan Praag hadden we toch het gevoel er het meeste uitgehaald te hebben tijdens ons kort verblijf en de belangrijkste sites gezien te hebben.
Met meer tijd had ik zeker nog een bezoek gebracht aan het museum Kampa in Kampa park, dat vooral plaats geeft aan Centraal Europese hedendaagse kunst en aan het Mucha museum, gewijd aan de art nouveau kunstenaar  Alfons Mucha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s