Weekend in Cambridge

27 januari 2013

Een bezoek aan Cambridge in Engeland was een echte verrassing.
Het bezoek was niet gepland, en dus had ik er ook weinig verwachtingen van. Het bleek echter een boeiende plek om te bezoeken.
Cambridge is een klein stadje helemaal in het teken van de Universiteit. Het is echter ook een een plek die bol staat van de geschiedenis, waar de ene architecturale erfgoedparel naast de andere staat.
Iedere “College” is gehuisvest in eeuwenoude gebouwen, vaak omringd door prachtig onderhouden tuinen. De colleges zijn ook gedrenkt in eeuwenoude tradities, en die sfeer is zeer goed voelbaar als je door de colleges wandelt.
Wandelend is hoe je Cambridge moet ontdekken. Het stadje is niet groot en alle bezienswaardigheden zijn in het centrum geconcentreerd.
De meeste colleges zijn te bezoeken, van sommige kan je de gebouwen alleen aan de buitenkant bezichtigen, van andere kan je een beperkt aantal plekken ook aan de binnenkant bezichtigen. Voor sommige colleges, vooral voor de grotere meer bekende colleges, dien je een ticket te kopen, andere kan je volledig gratis bezichtigen.
We verbleven vlakbij het centrum en konden alles makkelijk te voet bezoeken. De tweede dag was ik vrij vroeg op stap en eigenlijk is het aan te raden eens vroeg door het stadje te wandelen, voor de hordes toeristen en begeleide groepen het centrum overnemen en je op elke hoek wordt aangesproken of je niet in een bootje wil gaan varen. Voor diegenen die een bootje overwegen, je kan de boot ook makkelijk zelf roeien, dus het is niet echt nodig een gondelier te nemen. Als je echter eens lekker wil achterover leunen terwijl je vaart is het leuk een student je te laten rondleiden over het water.
We wandelden via Queens college waar Stephen Fry studeerde en waar je als je een ingangsticket koopt, de beroemde houten mathematische brug kan bewonderen. Oorspronkelijk werd gedacht dat de brug zichzelf ondersteunde in een boog, later bleek echter dat het origineel werd gebouwd in 1751 en met grote bouten werd vastgezet. Dit college straalt echter een middeleeuwse sfeer uit met Tudor allures.
Vandaar naar het Corpus Christi college waar je de mooist bewaarde Middeleeuwse rechtszaal vindt. Ook hier dien je een ticket te kopen voor het bezoek. Tegenover Kings college vindt je in de gevel van Corpus Christi op de hoek van Taylor’s bibliotheek de prachtige en tegelijk wat gruwelijke klok in 24 karaat goud. De klok wordt voortgeduwd door een wat enge sprinkhaan, die soms traag soms sneller de klok beweegt, als teken van het subjectieve tijdsgevoel. Het uur wordt met blauwe ledlichtjes aangegeven.

klo
Net voorbij Corpus Christi kom je aan de wereldvermaarde King’s college, waar je mits betaling King’s college chapel, de gtootste en meest spectaculaire van college kapellen in Cambridge, kan bezoeken. Deze kapel, gebouwd in Engelse gotische stijl dateert van 1441, in de tijd van Henry VI, maar werd pas acht eeuwen later door de Tudors afgewerkt, na hun overwinning in de War of the Roses. Beroemd is het plafond, maar ook de glasramen zijn de moeite met een afbeelding van Henry VIII (denk aan de Boleyn sisiters) en de wijze koning Solomon. Elke avond kan je in de kapel het avondlied belusiteren om 17.30.

IMG_1266
Het is ook de moeite om achteraan het college de tuinen te bezoeken waardoor het water loopt waarop de vele bootjes varen. De tuinen zijn zeer formeel opgebouwd in Engelse Tudor stijl. Je kijkt hier ook uit op St. John’s college dat net voorbij King’s college  en de Senate House ligt. In het Senate House vinden de graduation ceremonies plaats, het gebouw is echter niet voor het publiek toegankelijk.
Aan de andere kant van de straat passeer je Great St. Mary’s kerk, waarvan de toren dateert uit 1608, vanop de kerk heb je een mooi panoramisch uitzicht.

Als je verder loopt vind je op je rechterzijde The Michaelhouse Cafe, een cafe ingericht in een kapel, je kan er terecht voor een lichte lunch of een thee met scones.
Het volgende college aan de linkerkant is het Magdalena college.
De tot hier vernoemde colleges zijn de meest bezochte en dus ook drukste. Hun ligging zal zeker meespelen daar ze allen aan dezelfde centrale as gelegen zijn.

Van hieruit zijn we verder gewandeld naar de Round church, het tweede oudste gebouw in Cambridge, waar je een introductie krijgt in de geschiedenis van Cambridge.

Verder wandelend vindt je Jesus college, waar de ingangsweg The Chimney wordt genoemd ( een verbastering van chemin in het Frans). Dit college is een verademing na de drukte in de ander colleges. Er is het mooie Cloister court en je kan  er ook de kapel bezoekn als je rechts door het “gatehouse” loopt. Het college bevindt zich langs Jesus Lane.

IMG_1276
Als je deze laan ten einde loopt kom je aan Jesus green en Midsummer common, een reusachtige groene zone langs het water waar zelfs koeien grazen. er is ook een groot buitenzwembad en tijdens het jaar kan je er Universiteits teams zien roeien.

Net als Jesus college is ook het Trinity college gratis te bezoeken. het bevindt zich tussen Jesus college en het centrum, en de tuinen zijn een aangename verpozing en zeker een bezoek waard. Het is verbazingwekkend hoe net de tuinen worden onderhouden. De meest tuinen zijn een typische Engelse tudor stijl aangelegd. Trinity kan bogen op een hele lijst bekende Britten die hier Universiteit doorlliepen. Het is het college van Sir Isaac Newton (17e eeuw), Het is Cambridge’s grootste, rijkste en mooiste college. prince Charles, Francis Bacon studeerden en ondermeer. AA Milne’s manuscript van Winnie te Pooh is er naast vroege edities van Shapespeare’s werken in de bibliotheek ontworpen door Christopher Wren terug te vinden.

IMG_1280
Emmanuel college is eveneens vrij te bezoeken, net als Pembroke college. Deze laatste is de tweede oudste van Cambridge.

Ook een bezoek waard is Kettle’s Yard. Een huis en adjecant een gallerij ingericht met kunstwerken door Jim Ede, voormalig curator van Tate Gallery. Het idee is om kunstwerken in een natuurlijke omgeving buiten een museum of gallerij te bezichtigen. Het huis zelf is een aangename omgeving met veel natuurlijke lichtinval. Het huis en de gallerij zijn kosteloos te bezichtigen, de gallerij van ’s morgens 10u, het huis vanaf ’s middags 13u.

Een van de favoriete toeristen activiteiten is “punting”, wat vrij vertaald kan worden als “spelevaren” op de kanalen die door het stadje lopen en langs en door sommige college tuinen lopen. Vooral in de zomer met mooi weer zijn de kanalen druk bezet. Voor vele studenten is het de ideale manier om wat bij te verdienen in de vakantie. Ze besturen de bootjes als gondeliers met een lange stok, en vertellen wat over de geschiedenis van de plekken die aan je voorbij gaan tijdens het varen. Het doet heel erg denken aan scenes uit films al ‘Room with a view”!

IMG_1273
Cambridge is een aangename shoppingstad, alles ligt dicht bij elkaar dus te voet is het leuk winkelen. Je hebt de boetieks in het centrum en ook een shopping mall waar je onder andere ook Primark vindt.

We hebben tijdens de lunch in het pasta restaurant van Jamie Oliver gegeten (Jamie’s Italian), dat ingericht is een prachtig oud gildenhuis. het kan wat lawaaierig zijn in de open centrale ruimte en we verkozen daarom ook in de tweede zaal te eten waar ook de bar staat. Het eten is niet echt duur en prijs-kwaliteit waren we dan ook heel tevreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s