Op zoek naar een kot in Gent, again..

http://www.opkotingent.be
http://www.easykot.be/oost-vlaanderen/kot-gent-gand
http://www.kotatgent.com/
http://www.kotfinder.be/
http://www.kotzoeker.be/

En net toen we dachten dat we pas een nieuw kot zouden moeten zoeken als mijn dochter binnen twee jaar op kot ging, kreeg mijn zoon tijdens de blok in mei een mail van zijn kotbaas. Er hadden al wat geruchten de ronde gedaan over een verkoop van het huis, maar nu was het zeker. De kotbaas wilde zijn kot verkopen en mijn zoon moest op zoek naar een nieuw kot…. Hij had niet zo vreselijk veel tijd daar hij zelf in de blok  en de examen periode zat, dus besloot ik mijn ervaringen van vorig jaar nog eens toe te passen en ging op zoek naar een kot.

Ik gebruikte dezelfde sites als vorig jaar, maar liet de site kot@gent links liggen daar hij me niet erg bruikbaar leek. Vooral de site “opkotingent” vind ik de meest betrouwbare, ze is gratis, je dient je niet in te schrijven en veel kotbazen maken er om dezelfde redenen gebruik van. Ik polste nog eens bij zoonlief welke criteria voor hem belangrijk waren en combineerde die met de criteria die ik belangrijk vond. Op deze manier kan je je keuze al heel wat specifiëren en hoef je niet elk vrij kot te gaan bezoeken. Zo keek ik alleen naar koten van 16 m2 en groter. Zoonlief verkoos een huis met niet teveel koten-kamers, dus ook grotere studentengebouwen vielen zo al af van de lijst. Ikzelf hield me aan een huurprijs van 300 euro, met kosten kon dat dan nog oplopen tot 350 euro. Ik hield de site elke dag in de gaten omdat ik op deze manier ook zag welke nieuwe koten erop gepost werden, en hoe sneller je erbij bent hoe meer kans dat dat ene goede kot nog niet is ingenomen. Goede koten zijn meestal binnen de eerst dagen verhuurd, dus koten die lang op de site blijven staan zijn meestal de minder gewenste koten, met enkele prominente nadelen zoals ligging, comfort, te klein, te weinig lichtinval, niet bemeubeld. Ik schuwde ook wat weg van door studenten gedeelde huizen, omdat je het risico loopt dat indien er niet genoeg huurders gevonden worden om de huurprijs te delen of er halverwege een student weggaat de huurprijs plots de hoogte in kan schieten. Je hebt in deze gevallen ook geen kotbaas om op terug te vallen als er zich problemen voordoen of er breuken zijn, mag je dus als ouder het probleem gaan oplossen en eventueel ook betalen.

Ik richtte me oorspronkelijk vooral op koten van 20 m2, om in het begin toch voor het beste te gaan. Koten publiceren meestal ook het kotadres, dus ging ik ook al eens op google street view kijken hoe het pand er aan de buitenzijde uitzag. Dat geeft vaak al een idee hoe de binnenkant er kan uitzien. De breedte van de gevel en de hoogte van de verdiepingen geeft je een idee van hoe groot de kamers kunnen zijn (op de site staat vaak ook hoeveel koten er in het gebouw zijn), en of er hoge plafonds zijn, wat meestal voor meer lichtinval zorgt. Eens al deze elementen me een positief gevoel geven bel ik de eigenaars op. Eerst al om te weten of de kamer nog vrij is, en wanneer we eventueel even kunnen langskomen. Nuttig is om enkele bezoeken te kunnen bundelen, zodat je zo niet elke dag voor één kamer naar Gent moet rijden. Kan frustrerend worden vooral als je niet snel een goed kot vindt. Het kan interessant zijn om te vragen of er al veel mensen gebeld hebben en eventueel voor jou komen bezichtigen, want dan kan het dat het kot al weg is voor je aankomt. Je kan dan afspreken dat je de eigenaar nog eens contacteert voordat je thuis vertrekt om een onnodige verplaatsing te vermijden.  De meeste kotbazen houden rekening met de volgorde waarin geïnteresseerden hebben gebeld om een kot uiteindelijk toe te wijzen, en sommige kotbazen zetten jouw afspraak altijd na diegenen die voor jou gebeld hebben zodat wie eerst belt ook de eerst keuze heeft. Ik informeer hier altijd even naar, zodat ik weet waar ik sta en kan verwachten.

Zelfs als je je volgens de informatie op de site en het beeld via google streetview een bepaald beeld hebt van het kot hebt gevormd, kan je best zo snel mogelijk een afspraak maken om het kot te bezoeken, want dat kan uiteindelijk ver staan van het gevormde beeld. Het eerste bezochte kot zag er veelbelovend uit, en zoonlief had het eerst zelf bezocht  en was vrij positief. Het kot was in het centrum gelegen aan de kant van de Dampoort. De straat was wel vrij druk qua verkeer (we kwamen aan het kot tijdens de avondspits en er vormden zich files in de straat). Het kot was aan de voorzijde gelegen en zou dus best last hebben van straatlawaai. Er waren twee koten vrij in de woning, een op de eerste verdieping en een op de tweede verdieping onder het dak. Het huis was vrij recent gerenoveerd. De fietsen konden in de hal worden gezet, doch de inkomhal was al vrij smal dus het was een beetje wurmen om binnen te raken. De gemeenschappelijk keuken en douche en toilet waren ook op het gelijkvloers en waren allebei eenvoudig maar goed ingericht doch zeer klein. Het kot zelf was kleiner dan de aangekondigde oppervlakte op de site (daar dien je ook rekening mee te houden, zoek niet al te klein want vele koten zijn zowiezo kleiner dan wat in het zoekertje staat!). Het kot had twee ramen die uitkeken op de straat, centrale verwarming, en een lavabo. Ondanks het feit dat het mei was voelde het kot koud aan, en had de huidige student er een extra elektrische verwarming bijgezet (veeg teken dat het waarschijnlijk koud wordt in de winter en de aanwezige verwarming onvoldoende is). De kotbaas beweerde uiteraard dat de warmte geen probleem was. Het kot was ook vrij duister ondanks het feit dat er twee ramen waren en voelde daarom wat klein aan. Het was een OK kot maar we waren nog maar net aan het zoeken en ik wou me niet neerleggen bij een OK kot, het mocht echt wel wat meer zijn. We vroegen wat bedenktijd aan de kotbaas en spraken af dat als we niet bevestigden tegen het einde van het weekend we het kot niet namen. Het kot bleef lang onverhuurd op de site staan.

We gingen diezelfde dag nog even langs aan de voorzijde van een kot dat we op de site hadden gezien maar dat alleen op een bepaalde dag in de week te bezichtigen was. Het huis was goed gelegen in een rustig zijstraatje en niet ver van het Sint-Jacobs. We besloten de kotbaas te bellen maar konden pas enkele dagen later op bezoek. Er waren ook meerdere koten die vrij kwamen, waaronder één dat ons interesseerde en op de eerste verdieping gelegen was. Toen ik de bewuste dag op bezoek kwam had een mede-kotgenoot echter al besloten het kot op de verdieping te nemen en had ik alleen nog keuze tussen twee koten op het gelijkvloers die beiden vrij donker waren en niet zo aantrekkelijk. Ook afgevoerd.
Het volgende kot  behoorde toe aan een kotbazin die meerdere panden verhuurde en dus meerdere koten te huur had in meerdere panden, allen in het centrum van Gent. De kotbazin groepeerde de bezoeken aan de koten en liet meerdere gegadigden op hetzelfde moment komen. Als ik haar vroeg hoe ze dat deed als twee mensen hetzelfde kot wilden, zei ze dat dat nog nooit een probleem was geweest en dat diegenen die eerst besliste het kot kreeg. Dit had eigenlijk al een waarschuwingsbelletje moeten doen rinkelen, maar ik besloot de panden toch te bezoeken. We waren op afspraak aan de voorzijde van een van de huizen samen met nog enkele andere studenten. De kotbazin deed ons nog even wachten omdat nog anderen ook zouden langskomen. De koten waren helemaal op de bovenste verdieping van een groot herenhuis vlakbij De Vooruit. Er waren zeer veel koten in het gebouw, en de koten waren zeer klein vooral voor de prijs die gevraagd werd. Er was wel een grote fietsenstalling in de tuin. Er was geen gemeenschappelijke keuken, ieder kot, ondanks het feit dat ze al klein waren, beschikte over een klein keukenhoekje bestaande uit een lavabootje en een kookplaatje. Op de gang hingen gasmeters en elektriciteitsmeters, die er verouderd uitzagen en niet zeer veilig. Er waren gemeenschappelijke douches op de gang die er echter niet zeer aangenaam uitzagen. Het dak was blijkbaar niet meer in zeer goede staat en ook de dakramen waren niet meer volledig water en winddicht, maar de huisbazin beweerde dat dit in het volgende jaar zou worden gerenoveerd, wat niet zo erg aantrekkelijk leek als je er als student dan ook al woonde. Niemand van de diegenen die het pand bezochten leken erg geïnteresseerd in één van de koten. De kotbazin stelde voor om de andere koten te bezoeken, ze nam ons daarvoor mee in haar wagen. De volgende koten waren allemaal wel groter qua oppervlakte maar qua comfort niet beter en zeker niet moderner, en ook hier dienden renovatiewerken te gebeuren in het komende studiejaar om de duidelijk versleten ramen te vervangen. De prijs was vooral veel hoger en eigenlijk boven ons gestelde budget. Internet was ook nergens in de koten voorzien en diende door de studenten zelf voorzien te worden. De kotbazin stelde zich daarenboven zeer hautain op, beweerde dat ze met alles volledig in orde was, en was dus ook overtuigd van de fantastische kwaliteit van de door haar aangeboden koten. Dit werkte nogal averechts op ons. Toen ik dit schooljaar nog eens langs een van de koten passeerde stond er inderdaad een stelling voor renovatiewerken. Niet echt bevorderlijk voor een rustige studie-omgeving.

Het volgende kot lag niet ver van de Kinepolis cinema, en was een kot op het gelijkvloers aan de voorzijde van het gebouw. Het was een vrij ruime kamer met een individuele gasverwarmer op de kamer en deels bemeubeld.  De keuken en badkamer werden gedeeld. De fietsen kon je op de gang plaatsen. Dit kot ging mijn zoon alleen bezoeken tussen enkele blokuren door. Hij belde me op en was zeer enthousiast over het kot. Ik was minder blij met de individuele gasverwarming in de kamer, en de keuken had geen frigo, dus moesten de studenten zelf voor een frigootje op de kamer zorgen.  Een extra kost dus. Maar de kotbazin dacht dat ze nog wel een frigo in de berging had die mijn zoon mocht gebruiken. Hij ondertekende zelf het huurcontract  en regelde alles met de huisbazin. Ik voelde me er niet geweldig bij daar ik het kot niet zelf had gezien voor hij het contract ondertekende, maar opgroeiende kinderen moet je leren loslaten nietwaar? Toen hij thuiskwam vertelde hij wel, dat kort nadat hij het contract had ondertekende een mede kotgenoot verbaasd was dat de bazin het kot te huur had gesteld daar zij dacht dat de huidige huurder het kot nog wou verder huren. Diezelfde avond kregen we telefoon van de zich uitvoerig verontschuldigende huisbazin dat ze contact had opgenomen met de student die het kot huurde en dat bleek dat hij het kot inderdaad nog wou verder huren het volgende jaar en of wij aub het contract wilden vernietigen…. Terug bij af dus.

De vertwijfeling sloeg even toe… Dit zou toch nog een lange zoektocht worden…
De volgende dag consulteerde ik al vroeg de site en zag een nieuwe advertentie voor twee koten van elk 20m2 , op de bovenverdieping van een herenhuis net om de hoek van de unif. Google streetview toonde een prachtig gerenoveerd herenhuis. De advertentie vermelde wel dat ook de eigenaars het huis nog bewoonden. De studenten woonden dus boven de kotbazen. Dat brengt beperkingen mee, men was inderdaad op zoek naar rustige studenten, liefst twee vrienden of vriendinnen die de twee koten naast elkaar konden nemen. Ik belde even met mijn zoon om te zien of hij dit zag zitten. Hij klonk enthousiast, terwijl ik wat mijn twijfels had. Ik belde onmiddellijk de eigenares op en vroeg of het ook kon gehuurd worden door een student alleen zonder vriend die het tweede kot wilde nemen en dat kon. Ik was de eerste die belde en maakte onmiddellijk een afspraak voor de volgende avond. Mijn zoon zou mee gaan kijken. De buitenkant van het gebouw was indrukwekkend en echt vlakbij de unif, en in het midden van de stad. Heerlijke ligging. We dienden drie trappen omhoog te gaan, door het prachtig gerenoveerde pand van de eigenaars. De koten waren ruim, comfortabel, licht en luchtig, met een praktisch ingerichte keuken, aparte douche en toilet. Centrale verwarming, lavabo op de kamer en de tweede kamer had een eigen kleine bijruimte waar de kleerkast stond en je een kleine leeshoek kon inrichten.  De eigenares liet ons even alleen om samen rustig te kunnen rondkijken en een idee te vormen. We keken elkaar aan en het was duidelijk dat we allebei ingenomen waren door de kamer. Door zijn hoge ligging kijk je door het raam over de daken van Gent, en was het ook zeer rustig. Ik polste nog eens bij mijn zoon of het wonen in het huis van de huisbaas echt geen probleem was? Nope dus. We gingen naar beneden en vertelden de eigenares dat we het kot namen. De eigenares maakte ons duidelijk dat zij zich niet bemoeide met de studenten, dus dat ouders ook niet mochten verwachten dat zij hun kind in het oog ging houden. Leek me een goede instelling. Ze hadden ook liever niet dat er luide kotfeestjes plaatsvonden en als je eens een feestje wou geven, hun dit eerst zou laten weten. Mijn zoon was vooral op zoek naar een rustig goed gelegen licht kot, en had het gevonden. Enig echte nadeel was dat hij zijn fiets buiten op straat moest stallen. De kamers hebben een eigen bel en intercom, maar de studenten moeten wel naar beneden lopen om de voordeur te openen.

Daar we de eerste waren mochten we kiezen welk van de twee koten we wilden. We kozen voor de tweede iets grotere en lichtere kamer. Het was afwachten wie de enige kotgenoot zou worden.
We hebben tot nu toe geen spijt van onze keuze. Er is inderdaad totaal geen inmenging door de kotbazen en als er iets stuk is moet mijn zoon ook maar even naar beneden lopen om het te melden. Het kot ligt super centraal toch rustig, vooral door de ligging bovenaan in het gebouw. Het niet binnen kunnen stallen van zijn fiets, heeft wel geleid tot wat vandalisme aan de fiets, maar gestolen is hij niet. Zijn fiets hebben we wel vervangen door een gele gehuurde fiets, maar daarover meer in een volgende post.

One thought on “Op zoek naar een kot in Gent, again..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s