Het Red Star Line museum – neemt je mee…

August 17, 2014

IMG_3638

We hadden een dagje Antwerpen gepland, en naast een reeds geboekte voorstelling ’s avonds leek ons een museumbezoek een waardevolle aanvulling van de dag. Er is sinds iets minder dan een jaar een gloednieuw museum in Antwerpen op het eilandje, vlakbij dat andere nieuwe museum het MASHet Red Star Line museum is gehuisvest in de historische loodsen van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag.

IMG_3639

Het museum vertelt het verhaal van de meer dan twee miljoen Europese reizigers, landverhuizers, die tussen 1873 en 1934 meereisden met de gelijknamige rederij vanuit Antwerpen richting Ellis Island (New York), een nieuw leven tegemoet.

IMG_3635

Het is het universele verhaal van migratie dat van alle tijden is. Mensen in moeilijke omstandigheden op zoek naar een betere plek en een betere toekomst, op de vlucht voor oorlog, geweld, hongersnood of zijn eigen persoonlijke verleden. Het museum is chronologisch opgebouwd en volgt de reiziger van zijn thuishaven naar Antwerpen, waar in de loods iedereen gescreend en medisch gecheckt, gewassen en gedeinfecteerd wordt. Dan de reis met de oceaanstomer, het leven aan boord. Dan de aankomst op Ellis eiland en het nieuwe leven in Amerika en Canada. De feiten worden doorspekt met de talloze persoonlijke verhalen van de landverhuizers zelf, soms zelf verteld, soms via brieven, foto’s en bewegende beelden. Verhalen van bekenden zoals Albert Einstein en van de vele onbekenden. Het museum boeit van begin tot eind; je wordt meegezogen in de verhalen en je gaat mee op stap. Het doet je soms dromen maar confronteerd je ook met de trieste omstandigheden van velen. Ook esthetisch is het museum een lust om naar te kijken. Het was druk maar op een gezellige niet storende manier. Omdat iedereen duidelijk geboeid is beweegt iedereen aan ongeveer hetzelfde tempo door de tentoonstelling.

IMG_3634

Je kan op het einde van de tentoonstelling de toren opklimmen waar je een prachtig (maar wat winderig) uitzicht over Antwerpen, de haven en het eilandje hebt.

IMG_3631

Er is ook een gezellige cafetaria (met wifi connectie), en een kleine museumshop. Het duurt ongeveer 2 u om op een gewoon tempo door de tentoonstelling te lopen.

Het Red Star Line museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen
tel. 03 298 27 70

Open: Dinsdag t/m vrijdag: van 10 tot 17 uur, Zaterdag en zondag: van 10 tot 18 uur, Paasmaandag en pinkstermaandag

Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.

IMG_3640

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s