Panamarenko – poezie en verwondering

18 oktober, 2014

IMG_3749

Op het eerste zicht lijken de werken van Panamarenko in het Mukha in Antwerpen, een uit de hand gelopen hobby modelbouw. Maar dat is maar een oppervlakkige indruk. Panamarenko is het psuedoniem van Henri Van Herwegen, het kind in de man, die zijn fantasie de vrije loop kan laten, niet gebonden door regels en wetten, maar die als kunstenaar vooral poezie met zijn werken wil uitdragen. En die poezie is duidelijk aanwezig in zijn werken, en het eindresultaat van zijn knutselwerken moest ook vooral esthetisch mooi zijn.

Ik herinner me de tentoonstelling die ik met de klas van mijn toen zevenjarige zoon heb bezocht in het SMAK in Gent in 2001. Vele van de werken die ik toen zag zie ik nu terug. Maar ik herinner me vooral de verwondering en het kinderlijk enthousiasme dat de werken veroorzaakten bij de kinderen. Ze gingen helemaal op in het concept, en vooral de grotere werken zoals de duikboot, de ‘Scotch Gambit’ en de vliegende schotel in de floraliahal achter het museum maakten een onuitwisbare indruk. Toen mijn nu 20 jarige zoon dit jaar het SMAK bezocht zag hij in zijn herinnering de werken nog staan in de nu lege floraliahal die je kan zien vanuit het museum.

IMG_3748

Ook in deze tentoonstelling wordt je meegezogen in de wereld waarin Panamarenko droomt en zijn dromen verwezenlijkt. Het vele  beeldmateriaal: foto’s en video, waar Panamarenko levendig uitleg geeft bij de werking van zijn machines, helpen je daarbij. De tentoonstelling maakt je vrolijk, de vertellementen van Panamarenko doen je soms schaterlachen, en de schoonheid van de werken geven je een warm gevoel. Het is een heerlijke plek om wat vrije tijd te vullen met schoonheid en verstilling, poezie en verwondering, dromen en verwachtingen. Neem vooral je kinderen mee, ik weet uit ervaring dat kinderen de tentoonstelling in hun hoofd meenemen en er vaak nadien zelf mee aan de slag gaan. Geef ze wat materialen in handen en laat ze knutselen met Panamarenko als inspiratiebron!

M HKA
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen

DI–VR 09:00–12:30 en 13:30–16:30
T +32 (0)3 260 99 90
F +32 (0)3 216 24 86
E reservatie@muhka.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s