Een acteursopleiding. Deel 2: Eerste auditieronde aan de Theaterschool Amsterdam

17 januari, 2015

theaterschool

Op zeven januari was het dan zo ver. Ik, mijn man en mijn dochter reden samen voor een dag naar Amsterdam, voor de eerste auditieronde aan de Theaterschool in Amsterdam. Aanvankelijk zouden we met de trein gaan, maar een thalysticket voor drie personen heen en terug, twee dagen voordien geboekt zou ons ongeveer 400 euro kosten. We zouden er sneller en veel goedkoper geraken met de wagen,  dus we besloten er zelf naartoe te rijden. Totale reistijd: een kleine drie uur rijden. We besloten er een dagje Amsterdam van  te maken en er een bezoekje aan een museum aan vast te plakken.

We parkeerden in een ondergrondse parking vlakbij de theaterschool. We hadden ’s morgens broodjes gesmeerd om ’s middags in de auto op te eten. We waren ruim op tijd vertrokken en waren een tweetal uurtjes te vroeg. Onderweg las mijn dochter nog wat over haar monoloog.  We liepen eerst eens langs de theaterschool en in de hal werden we door een eerstejaarsleerling begroet. Zij vertelde ons dat we best ongeveer een kwartiertje voor de start van de auditie  terug kwamen. We maakten een kleine wandeling in de buurt, en besloten in een cafeetje iets te drinken zodat mijn dochter nog wat kon lezen en wij ons aan een drankje konden opwarmen. We gingen binnen in Lokaal ’t Loosje op de Nieuwmarkt. Heel gezellig met hele redelijke prijzen, en heel lekkere koffie. Ik nam nog een traditionele appeltaart om te delen en mijn man de soep van de dag. De lunch gerechten zagen er ook heel lekker uit. Zeker een aanrader!

IMG_3851IMG_3849

We wandelden nog wat langs de vele grachten om de tijd te doden tot het tijd was om terug naar de Theaterschool Amsterdam te gaan. We lieten dochterlief alleen naar de auditie gaan en spraken af om haar een uurtje later  terug te komen ophalen. Ondertussen dronken wij een koffie in het literair café De Engelbewaarder, in de buurt van de theaterschool, aan de gracht Kloveniersburgwal. Na een uurtje kregen we een sms dat ze klaar was en liepen terug naar de Jodenbreestraat. De auditanten werden per twee binnen gelaten in een groot klaslokaal voor 3 juryleden. Ze moesten kort hun monoloog aankondigen (titel en schrijver is voldoende), en dan hun monoloog brengen. Mijn dochter had gekozen voor een stuk uit “Een soort Hades” van van Lars Noren, duidelijk gekend bij de juryleden. Ze werd na enkele zinnen onderbroken en gevraagd verder te gaan alsof ze op de rand van een gebouw stond met mensen die beneden toekeken. Kort nadien werd ze voor een tweede maal onderbroken en gevraagd de tekst te brengen voor haar stervende vader. Ze vroeg de jury of dit betekende dat ze medelijden had met haar vader. Een jurylid antwoordde dat ze dit zelf mocht invullen, misschien was het iets dat ze nog aan haar vader wou vertellen, ze moest zelf maar zien wat er kwam. Ze zag nadien ook de auditie van het tweede meisje dat met haar naar binnen was gegaan. De auditanten gaan per twee binnen omdat soms aan de kandidaten wordt gevraagd op elkaar in te spelen, maar dat was bij haar niet het geval.

Toen we haar na de auditie zagen, was ze tevreden over haar auditie. Ze had het vooral heel leuk gevonden en zich geamuseerd. En ze was  blij dat ze het gevoel had dat ze het goed gedaan had. Ze vond dat ze onmiddellijk juist in haar tekst zat. Ze was wel ergens fout gegaan in de tekst maar had gewoon de zin correct hernomen en verder gegaan. Geen black out dus. De jury had geen achtergrondinformatie over de tekst gevraagd, hoewel ze zich daarop wel had voorbereid. Voor de start van haar auditie had ze ook even gepraat met een eerstejaarsstudente van de theaterschool die hun begeleidde en eventuele vragen beantwoordde. Deze leerling was het jaar voordien dus geselecteerd voor Amsterdam, maar onmiddellijk afgevallen bij de audities in Maastricht.

IMG_3852

Na de auditie liepenwe naar het AnneFrank huis. Tijdens ons laatste bezoek aan Amsterdam stond er een immens lange rij voor het museum en hadden we het daarom niet bezocht. Deze keer stonden er slechts een tiental mensen voor de ingang en dienden we maar een vijftal minuutjes te wachten voor we binnen mochten. Perfect dus. Het was ook vrij rustig in het museum zelf en dus een heel aangenaam bezoek. We waren alledrie blij dat we het museum hadden kunnen bezoeken, en het was bijna symbolisch op de dag van de aanslagen op Charlie Hebdo in Frankrijk.

IMG_3855

Het was al na 18u als we het museum verlieten, en we hadden honger. We stapten een pizzeria binnen vlakbij De Dam, voor een heerlijke verse pizza. Verwonderd dat in Amsterdam de winkels zo laat open bleven liepen we snel nog enkele winkels binnen op zoek naar koopjes in de solden. We dronken nog een koffie in het café van de theaterschool voor we de weg naar huis weer aanvatten.

Nu werd het afwachten op een mail, die we na 12 januari konden ontvangen met de mededeling of ze wel of niet naar de tweede ronde mocht.

En toen op 15 januari kreeg ze een mail dat ze haar met genoegen konden meedelen dat ze nav haar auditie tijdens de voorselectieweek was toegelaten tot de verdere selectieprocedure van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie.
“We nodigen je hierbij uit om mee te doen aan de volgende ronde.”

Wow, en toen kreeg ze plots stress…..

Vervolg…. “Acteursopleiding deel 4: tweede ronde Amsterdam

2 thoughts on “Een acteursopleiding. Deel 2: Eerste auditieronde aan de Theaterschool Amsterdam

  1. Beste mevrouw,
    ik ga ook auditie doen voor de toneelacademie Amsterdam en ik zag Een soort Hades en wil een stuk daaruit opvoeren. Maar ik kon op internet geen script vinden, en toen kwam ik deze site tegen. Ik zou graag willen weten waar u het script vandaan heeft.
    Mvg, Mai-Lu Ensink

    • Hoi, wij wonen in België en hier heb je een theaterbibliotheek van Open Doek; een vereniging voor amateurtheater; via deze link: http://www.theaterbib.be/ . Hier kan je theaterscripts ontlenen, je kan ze online aanvragen en ze worden via de post opgestuurd. Wij hebben bij de theaterbib.be het script van “Een soort Hades” ontleend. Ik weet niet of er in Nederland een gelijkaardig initiatief bestaat, maar je kan de mensen van Open Doek in België eens contacteren (via mail), misschien zenden ze ook wel naar Nederland, of kennen ze een gelijkaardige bibliotheek in Nederland. http://www.opendoek-vzw.be Je kan ook eens kijken op de volgende website : denieuwetoneelbibliotheek.nl , misschien vind je het daar ook wel.(hier kan je teksten downloaden). Je kan ook de openbare bibliotheek van Amsterdam proberen of de TIN collectie: http://tin.nl/theatercollectie/ . Je kan ook altijd het AHK zelf eens contacteren en hun vragen waar je aan scripts kan raken. Als je auditie gaat doen in Amsterdam, wil dat zeggen dat je begin januari je eerste ronde al hebt! Veel sucess alvast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s