Terrorisme -Jihadisme-Zinloos geweld?

IMG_3857

De Piratenpartij is duidelijk een partij ontstaan uit het failliet van ons politiek en maatschappelijk systeem. Traditionele partijen lijken niet in staat de juiste oplossingen aan te dragen voor de problemen in onze hedendaagse maatschappij. De traditionele partijen blijven ideologieën verdedigen van een halve eeuw geleden, onaangepast aan onze huidige maatschappij en zijn diversiteit. Onze snel veranderende maatschappij waarbinnen ook het kapitalisme de grenzen van de werkbaarheid bereikt heeft, vraagt nu echter om een volledig vernieuwde aanpak. De politiek houdt vast aan de oude systemen en proberen deze wat bij te sturen als antwoord op nieuwe maatschappelijke problemen. De traditionele partijen blijven wat morrelen in de marge, schaven hier wat met een kaasschaaf, gooien daar een gasboete tegenaan en belasten de hardwerkende Belg elk jaar wat meer in een poging het veel te dure staatsbestel overeind te houden. Diezelfde Belg krijgt steeds meer het gevoel dat hij steeds minder terug krijgt, en dat is ook zo. Wij zijn nog nooit zo welvarend geweest, en toch rukt armoede steeds sneller op. Nog nooit betaalden we zoveel belastingen, en toch wordt er gesnoeid en bespaard op het overheidssysteem op een nooit geziene manier. Defensie moet het zonder munitie en basisherstellingen stellen, Justitie kampt met een nooit gezien personeelstekort, werknemers op Financiën waren nog nooit zo pessimistisch,… en zo kan je nog even doorgaan. Essentie is dat ondanks de enorme belastingsdruk, deze inkomsten ons systeem niet meer kunnen financieren, en we binnen enkele jaren we pas echt de gevolgen zullen zien van de opgelegde drastische besparingen.

De Westerse maatschappij blijft de natuurlijke bronnen uitputten alsof ze onuitputtelijk zijn, en brengt hiermee de leefbaarheid van onze planeet voor onze kinderen en kleinkinderen in gevaar. We beschikken nochtans over de nodige kennis en technologie om over te schakelen op duurzame energiebronnen. Er is genoeg om iedereen om een duurzame manier te voeden. Medisch staan we ver genoeg om wereldwijd iedereen een degelijke gezondheidszorg te bieden. Er is genoeg nieuwe technologie om onze welvaart te behouden zonder onze aarde om zeep te helpen. Het is echter ons huidig politiek model, gestoeld op het verdedigen van de belangen van enkelen, dat echte vernieuwing in de weg staat. Binnen ons kapitalistisch model kiest men altijd voor grote winsten ook als die op langere termijn zelfvernietigend blijken. Het huidige systeem wil niet investeren op lange termijn met lange termijn return, neen de aandeelhouders willen hun winst al in het volgende boekjaar zien. Duurzame oplossingen vragen altijd een grotere initiële investering die pas op lange termijn tot return zal leiden, maar waar er tenminste ook nog een planeet zal zijn om te genieten van de return. Als we echter rucksigtlos doorgaan op de huidige manier, zal de mensheid zichzelf gewoon van deze aardbol vegen, en dit ondanks de geniale oplossingen die er vandaag al voorhanden zijn om dit te voorkomen. Het is een triest toekomstbeeld waarbij we collectief steeds gulziger onze individuele verrijking achterna lopen, zonder te zien hoe we onze eigen leefomgeving hierbij vernietigen en we op het einde van de weg pas zullen zien dat we niet meer kunnen ademen, omdat er letterlijk geen zuurstof meer is op onze planeet.

Het is dus hoog tijd voor een echte omwenteling. Het is tijd voor een ware herverdeling van onze rijkdom, nu er echt welvaart genoeg is om ieder van ons een waardig en comfortabel leven te bieden. We moeten af van het idee dat ik niet wil afgeven waar ik zo hard voor gewerkt heb, aan een ander die er misschien in onze ogen minder hard zijn best voor heeft gedaan. Want als we nu niet delen, dan zal in de toekomst onze minder gefortuneerde buur die misschien geen uitweg meer, zijn deel bij ons komen halen op een gewelddadige manier. De geschiedenis leert ons dat onderdrukking en uitbuiting, extreme armoede, racisme en extreme ongelijkheid uiteindelijk leidt tot sociale onrust en opstand, en tot oorlogen. En van oorlogen is nog nooit iemand beter geworden. Dan verliezen we allemaal, en verliezen we meer dan onze welvaart en opgebouwde rijkdom.

En de onrust groeit, traag maar zeker. Een beweging als Pegida in Duitsland en nu Vlativa in België is een duidelijk teken hiervan. Waar de Piraten Partij oprijst ter linkerzijde, zien we Vlativa opdoemen ter rechterzijde. Men voelt zich bedreigd in zijn comfortzone, geweld dat tot een tiental jaar terug ver van ons bed leek, in landen die met armoede kampten, lijkt steeds dichterbij te komen. In onze supermarkten, op onze treinen en metro’s, op onze werkplek, op onze krantenredacties. En de media en de politiek wijst te gemakkelijk met de vinger naar die andere, die met een andere religie, die dit geweld plegen in naam van een andere god.

Geweld is een uitwas van ons menselijk DNA, iets waar we allemaal toe in staat zijn, maar vaak alleen als we in het nauw gedreven zijn, als vorm van verdediging. Geweld in naam van een god, een visie, een maatschappelijk beeld, is helaas gewoon geweld, zinloos en destructief, ook zelfdestructief, want zelden zal een maatschappelijk beeld duurzaam blijken als het ontstaat uit oorlog of met geweld wordt opgelegd. Dus geweld gepleegd in naam van de islam, is helaas gewoon geweld, even zinloos als het andere zinloze geweld wanneer een gek met een geweer mensen neermaait zonder aanwijsbare reden. Waarom ik dat durf stellen? Omdat 99% van diegenen die gelovig zijn, omdat 99% van diegene die wij “moslim” noemen, niet wensen dat iedereen zich bekeert tot de islam, niet gelooft in een heilige oorlog, en al zeker niet gelooft in het maatschappelijk beeld dat groepen als Al Qaida en IS willen invoeren. De gekken die met vliegtuigen in wolkenkrabbers vliegen, bommen detoneren op metro’s of met machinegeweren cartoonisten neermaaien, roepen wel dat ze de profeet willen wreken en in naam van de islam handelen, maar gebruiken geloof slechts als pretext om geweld te plegen en chaos te veroorzaken. Zij dienen hun god niet maar dienen vooral één van die andere gekken die via bedenkelijke videofilmpjes eveneens pretenderen in naam van diezelfde god te handelen.

Wordt het geen tijd dat de media de juiste mechanismen achter dit geweld blootlegt? De machthebbers die deze gekken financieel steunen om zich zo ongestoord verder te verrijken, terreur zaaien om zo de internationale illegale wapen en drugshandel te camoufleren, onschuldigen uitmoorden en in hun greep houden om zo de natuurlijke rijkdommen van arme landen te kunnen plunderen. Dit geweld is eerder politiek en economisch geïnspireerd dan ideologisch of religieus. Islam wordt slechts gebruikt als schaamlapje, en wij en de Westerse media laten ons blind leiden door deze zogezegde moderne kruistochten in naam van de islam. Niet alleen de zogezegde geradicaliseerden worden gebrainwashed, ook wij, de slachtoffers laten ons even gewillig brainwashen.

Als gevolg groeit bij een deel van de bevolking een onbestemde angst en een gevoel van onveiligheid, dat gelinkt wordt aan de islam. Deze angst is eigenlijk ongegrond, en wordt verder gevoed door ongenuanceerde berichtgeving en politieke recuperatie. Het voedt ook de wij-zij gedachte, en het gevoel dat wij niet allemaal gelijk zijn.

De mars in Parijs met als slogan ‘Je suis Charlie’ was natuurlijk een mooi gebaar en zal zeker een ongelooflijk gevoel van verbondenheid gecreëerd hebben tussen alle deelnemers. Het zal alleen op lange termijn niet veel bijbrengen, en het zal al zeker geen sterkere verbondenheid bewerkstelligen met onze moslim medemens in deze maatschappij. Ik had vooral de indruk dat het de Fransen het gevoel gaf dat ze verbonden waren met alle andere gelijkgezinde Fransen, en eerder het chauvinisme versterkte.

Dit is dan ook een oproep naar de media en de politiek om geen eenvoudige simplistische verklaringen en slogans te gebruiken wanneer we het over dit soort terroristisch geweld hebben. In media termen noemt men dit “constructive journalism”, waarbij nieuwsfeiten altijd juist en zo compleet mogelijk gekaderd en geduid worden. Ja het is terrorisme, ja het is geweld, het is zinloos en brutaal geweld, maar het is geen geweld in naam van de islam. Dat is ook wat vele van onze moslim medemensen de laatste dagen ook blijven herhalen; dit soort geweld is niet wat de islam predikt, dit keuren zij op geen enkele manier goed, zij veroordelen dit ten sterkste, en ze voelen zich er op geen enkele manier door aangesproken of mee verbonden.

Als maatschappij, en vanuit de politiek moeten we deze bevolkingsgroep zoveel mogelijk mee betrekken in het bestrijden van dit soort geweld. Dit is echt een oproep om samen te werken, want wij hebben allemaal hetzelfde doel: een geweldloze maatschappij!

IMG_3858

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s