Besparingen en veiligheid, een moeilijk (of onmogelijk?) evenwicht.

Deze regering zal dringend enkele fundamentele keuzes moeten maken. Terwijl men het terreurniveau optrekt tot niveau 3 en burgemeester De Wever eindelijk zijn militairen krijgt om gevoelige doelwitten te bewaken, worden in navolging van het regeerakkoord drastische besparingen gepland voor departementen als politie en justitie. Deze regering schijnt te vergeten dat de vorige regering ook reeds drastische besparingen heeft doorgevoerd van 8% bij de federale politie en lineaire besparingen van 5% bij alle departementen van justitie. Zoals mevrouw De Bolle zegt: de limieten zijn bereikt, het vet is van de soep, als men verder bespaart schept men de soep weg. De regering moet beseffen dat veiligheid zijn prijs heeft. Ook bij justitie is het vet allang van de soep: er is een chronisch gebrek aan personeel (450 open plaatsen, waarvan 124 griffiers die niet worden ingevuld), zonder de grote uitstroom van griffiers die op pensioen gaan in het komende jaar in rekening te brengen. De rechtbanken in ons land lopen vast door een chronisch gebrek aan griffiers. Van de 119 magistraten die volgend jaar vervangen moeten worden kunnen slechts 21 betaald worden en het budget volstaat zelfs niet om alle overblijvende leden van het gerechts- en gevangenispersoneel te betalen. Er is een enorme achterstand in het betalen van deskundigen en vertalers en tolken. Dat blijkt uit een brandbrief van de Hoge Raad van Justitie aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo bericht De Tijd.

In 2012 hekelde N-VA-Kamerlid Sophie De Wit nog de harde besparingen op justitie en politie door minister Turtelboom. Minister Turtelboom besloot in 2012 op alle departementen 5% lineair te besparen. “Op justitie werd al hard bespaard de voorbije jaren, het vet is al van de soep. Het regeerakkoord bepaalt ook zeer duidelijk dat er op justitie en politie niet wordt bespaard door deze regering.” Nu NVA zelf in de regering zit drijven ze de besparingen nog eens exponentieel op!

De rechts-liberale regering gaat hard tekeer tegen de radicalisering van moslims in onze maatschappij en wil dat er harder opgetreden wordt tegen teruggekeerde Syrië strijders en dat er meer moet worden geïnvesteerd in het voorkomen van radicalisering van moslims. Los van het feit dat de huidige regering door zijn communicatie de moslim gemeenschap steeds verder stigmatiseerd, is het weinig consequent in zijn beleid. Je kan niet aan de ene kant willen inzetten op een veiliger maatschappij en aan de andere kant ongenadig besparen op de overheidsinstellingen die instaan voor diezelfde veiligheid. Er wordt immers ook bij defensie zeer zwaar bespaard, zo zwaar dat herstellingen van materieel niet meer uitgevoerd kunnen worden.

De besparingen zullen ook pas op termijn echt zware gevolgen hebben. Op justitie zullen dossiers door personeelstekort een steeds langere afwerktijd krijgen, en de kans op fouten wordt steeds groter als de werkdruk op het personeel steeds verder toeneemt. Politie die zijn personeel steeds meer moet inzetten op terreurbestrijding zal steeds minder tijd en middelen overhouden om zijn andere taken uit te voeren en dit zal de algemene veiligheid en preventie niet ten goede komen. Er werd op 20 januari 2015 aangekondigd dat controles op rijden onder invloed voorlopig worden terug geschroefd. Er sterven echter nog steeds meer mensen door gewone criminaliteit en in het verkeer dan door terreuraanslagen in ons land. En meer militairen in onze straatbeeld zijn echt niet bevorderlijk voor het veiligheidsgevoel van de mensen!

Ik denk ook niet dat onze buurlanden bereid zijn elke keer materieel te lenen als er echt iets mis gaat in ons land, en wat als het snel moet gaan en men geen tijd heeft om leentjebuur te spelen, moeten onze politie mensen het dan maar zonder degelijke helmen en vuurwapens stellen? Ik weet dat dit een karikaturale weergave is, maar karikaturale situaties zullen in de toekomst steeds meer voorkomen als men zo hard bespaart dat onze overheidsdiensten niet meer over het budget voor degelijk basismateriaal kunnen beschikken.

De Belg wordt ondertussen steeds zwaarder belast, waar gaat al dat belastingsgeld eigenlijk naartoe? Onze regering sluit 2014 af met een begrotingstekort van 3% van ons BBP. Zal dit niet leiden tot nog meer besparingen en belastingen? De politiek moet zich dringend bezinnen, men zal dit niet blijven pikken, sociale onrust zal een zeker gevolg zijn van het huidig beleid.

Schermafbeelding 2015-01-22 om 20.23.43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s