Acteursopleiding deel 3: Eerste auditieronde in Utrecht

februari, 2015

Zaterdag 21 februari rijden we voor de tweede maal naar Nederland, naar Utrecht deze keer, waar dochterlief aan de eerste auditieronde van de opleiding Bachelor Theatre in Acting aan de hogeschool voor de kunsten in Utrecht deelneemt. Tijdens deze eerste ronde, die een dag duurt, neem je deel aan een spel-les en een bewegingsles. Voor de spel-les moet je twee monologen memoriseren te kiezen uit een lijst van 8 monologen. De lijst met monologen spreekt de dochter niet zo erg aan, en er is niet echt één monoloog bij die haar heel ligt. Ze zal er toch twee moeten kiezen. We moeten om 9u30 aanwezig zijn in Utrecht, de audities starten om 10u en eindigen rond 15u. Dat geeft ons enkele uren om te vullen. Ik wil al een hele tijd naar de tentoonstelling van Rothko in Den Haag en misschien kunnen we in die 5u wel naar Den Haag rijden en de tentoonstelling bezoeken. Het is een 50 tal minuten rijden naar Den Haag, dan hebben we nog 3 uur over, haalbaar dus.

IMG_3889
We zijn ruim op tijd in Utrecht en vinden een parkeerplekje in de Janskerhofstraat waar de school is. Het is wel duur parkeren: 4,5 euro per uur. We lopen naar het gebouw waar in grote letters HKU op de ramen staat. Dit was echter niet de nummer 17 waar we moeten zijn. Aan de receptie vertellen ze ons echter dat we daar in de hal mogen wachten. We laten onze dochter achter die onmiddellijk in gesprek gaat met andere wachtende auditanten, en gaan een koffie drinken bij Ludwig op de hoek van het plein. Hele gezellige koffiebar met heel lekkere koffie.

IMG_3874

Dochter stuurt een sms dat ze rond 15 u klaar zal zijn. Wij besluiten met de auto naar Den Haag te rijden en de Rothko tentoonstelling te bezoeken. Maar meer daarover in een andere blogpost. Na de tentoonstelling rijden we terug naar Utrecht en nemen een lunch in De Ontdekking, niet ver van de school. Hele lekkere broodjes, quiches, taartjes thee en koffie. ( hebben we geproefd en lekker bevonden: groene quiche, cappuccino, koffie, rode wijn, blueberry cheese cake).
De auditie is in twee blokken verdeeld: in de voormiddag twee uur bewegingsles. Dit bestaat vooral uit twee uur intensief bewegen, soms in interactie met anderen. Het is vooral een zeer vermoeiende les. De opleiding focust blijkbaar zeer sterk op bewegingstheater, en dus willen ze dit via deze les tijdens de auditie al meegeven. In het begin van de les wordt de namen afgeroepen en wordt opgeschreven welke kledij je aan hebt zodat de lesgevers je tijdens de les kunnen herkennen. Er zijn twee mensen die jureren, de persoon die lesgeeft en een oud-leerling. Er wordt ook meegegeven dat het kiezen van een school kwestie is van aanvoelen en dat je best de school kiest die aansluit bij je persoonlijkheid. Met die audities lijkt het me eerder dat de school de studenten kiest.

Er is dan een uurtje pauze om te lunchen. We hadden voor de dochter broodjes gesmeerd voor de lunch.

Van 13u tot 16u is er dan de spel-les, waarin ze de twee monologen moeten brengen in groepjes van een vijftien of twintig auditanten. Iedere auditant brengt zijn teksten voor twee juryleden met de andere auditanten als publiek. Dochterlief heeft gekozen voor een stuk (zelfmoordscene) uit ‘Der Himmel über Berlin’ van Peter Handke (verfilming van Wim Wenders), en een stuk uit de monoloog van Wies Fest, een oud-leerling van Utrecht. Er is geen vooraf vastgelegde volgorde, de auditanten mogen naar voor komen wanneer ze er klaar voor zijn. Je stelt jezelf eerst voor; wie je bent, waar je woont, wat je studeert, welke vooropleidingen je hebt doorlopen, waarom je theater wil studeren, op welke scholen je nog audities doet. Dan is het tijd om je teksten te brengen. De juryleden onderbreken je soms en vragen dan om verder te gaan in een andere emotie. Of ze vragen wat je precies voelt bij de tekst, of wat jouw interpretatie is. Dochterlief brengt als eerste tekst de monoloog van Wies Fest en wordt niet onderbroken. De jury vraagt of ze haar tweede monoloog even goed kent, want ze vinden dat ze deze eerste goed beheerst. Ze vragen haar de tweede tekst te brengen alsof ze die als een gek naar mensen op de markt staat te roepen. Ze moet iemand verbeelden die zeer binnenkort wel zal worden opgenomen in een psychiatrische instelling. Dit vindt ze geweldig, want deze gemoedsgesteldheid ligt haar wel. Door zich echter zo te focussen op het spel en de interpretatie, is ze haar tekst na enige tijd wel kwijt, doch dan is het al voldoende voor de jury. In het algemeen is ze best tevreden over de auditie. Iedere auditant krijgt ongeveer een vijftal minuten voor dit tekstdeel. Om 15u is ze inderdaad klaar en staat ze ons op te wachten in de hal waar we haar die morgen hebben achter gelaten, in gesprek met mede-auditanten. Binnen de tien dagen zal men per mail laten weten of ze naar de tweede ronde mag.

IMG_3890

Kanttekening: deze auditie lijkt iets minder goed georganiseerd dan die in Amsterdam. Dochterlief vindt het niveau van de andere auditanten soms bedroefend laag en sommigen lijken hun teksten onvoldoende ingestudeerd te hebben. Ze lijkt ook bij de jongste te zijn, velen zijn al een heel stuk in de 20, en hebben vooraf al vooropleidingen gevolgd, of hebben de vorige jaren ook al audities gedaan in andere scholen en zijn nergens binnen geraakt.Velen  hebben dit jaar al auditie gedaan in Arnhem en sommigen ook in Amsterdam. Zij is in haar groep de enige uit België en lijkt daarom bijna exotisch in de groep. Een jurylid merkt op de er elk jaar wel een leerling uit België wordt toegelaten en dat ze uit ervaring weten dat de opleidingen in België zeer goed zijn.

Slechts twee dagen later krijgt ze al antwoord, met de mededeling dat de selectiecomissie heeft besloten dat ze toegelaten wordt tot de vervolgronde van de selectie die zal doorgaan op 16 en 17 maart of 17 en 18 maart. De derde ronde zal plaatsvinden op 26 en 27 maart. De officiële uitnodiging voor de vervolgselectie zal je uiterlijk 1 week voor de selectie per mail opgestuurd krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s