Is 40 dagen zonder vlees de oplossing voor onze toekomst?

Het is vreselijk hoe wij, de mens, ondanks onze vooruitgang zo zelfvernietigend kunnen zijn. De Plastiek Soep in de oceaan vergiftigd aan een sneltempo vis en drinkwater. We eten onszelf te pletter met een enorme toename van welvaartziektes zoals obesitas en diabetes type 2 tot gevolg. Het gedichte gat in de ozon wordt weer aangetast en de lucht om ons heen wordt stilaan omgevormd tot smog. Een groot deel van onze wereldbevolking leeft nog steeds in armoede, terwijl wij in het Westen elke dag enorme hoeveelheden voedsel weggooien. Elke nucleaire centrale is stilaan een catastrofe ‘waiting to happen’, de ijsbergen smelten en doen onze zeeën stijgen. Het ongenadig kappen van bossen en wouden, en verwaarlozen van onze natuur leidt tot natuurrampen aan de andere kant van de wereld, en slachtoffert meestal de allerzwaksten.De industrie maakt producten die we steeds sneller moeten vervangen om zo hun winsten te blijven garanderen, terwijl onze armere medemens in derde wereld landen al die weggegooide spullen uit elkaar peuteren voor herbruikbare onderdelen, met gevaar voor eigen leven. De fashion industry overtuigt ons om elk seizoen onze kleerkast te vernieuwen, en hiervoor moeten vrouwen en kinderen in onmenselijke omstandigheden en voor een hongerloon goedkope kledij in elkaar naaien in fabrieken die veel te vaak instorten. Ondertussen groeit de terreur en het geweld wereldwijd, en worden elke dag honderden mensen genadeloos omgebracht in de naam van een god of profeet die hieraan zeker nooit zijn medewerking heeft verleend en vooral vrede en samenhorigheid predikte. Banken vergokken en politici vergooien de spaarcenten van de hardwerkende medemens die vooral een betere toekomst wil voor zichzelf en zijn kinderen en kleinkinderen.

En net nu lanceert iemand op radio 1 in Vandaag de oplossing: Veerkrachtdenken. Mooie term, maar met een term verander je de wereld niet! Wel met concrete oplossingen. Natuurlijk kunnen we dan best onze veerkracht gebruiken om met deze nieuwe realiteiten om te gaan. En ja zoals we het nu doen, kan het niet verder, maar hoe moet het dan wel verder? Oneindige groei kan inderdaad niet, maar wat dan wel? No ecology, no economy, ja ja, maar geef me een systeem, ik denk dat we de diagnose nu wel kennen, maar wat is de oplossing? Ethisch werken en ondernemen, ja dat zal wel, maar geef eens een concreet voorbeeld van hoe dat dan moet, ethisch ondernemen? En wat zou je dan concreet doen? “Ja goh dat weet ik dan niet, maar we moeten ons voorbereiden op schokken”, is dan het antwoord. Ja dat zal wel, maar welke schok is dat dan??? Ook brainstormen is geen oplossing, we moeten anders denken, ja ja ja, maar geef eens een concrete verandering???? Mijnheer, professor, Rudy Dhont, geef me oplossingen, niet gewoon een ander woord om de diagnose te stellen!!

Man, man wat wordt er gespuid, geneuzeld, geanalyseerd, gediagnosticeerd, gedocumenteerd over wat er allemaal misgaat op onze planeet. De reden dat je er zo weinig mensen mee bereikt, is dat het zo vrijbijvend is. Mensen kunnen er niets mee, met al dat doemdenken. Want niemand zegt wat je er aan kan doen, men draagt geen haalbare oplossingen aan, en dus wordt men moedeloos en krijgt men het gevoel dat het zinloos is om er zijn slaap voor te laten. Je wordt er alleen depressief van, en dat wil men niet, er worden al teveel antidepressiva geslikt, daar doen we niet aan mee. Men vraagt oplossingen, acties die men kan ondernemen en die iets veranderen, verbeteren. Daar krijg je mensen inderdaad warm en enthousiast voor. Daarom is een actie als 40 dagen zonder vlees zo succesvol, mensen willen actie ondernemen, iets positiefs doen, zelfs als het niet zoveel zoden aan de dijk brengt. Men maakt zichzelf liever wijs dat men misschien toch een steentje verlegt in de goede richting, en het is altijd beter dan hele dagen vol doemdenken en pessimisme. Men is met iets positiefs bezig, en we zijn met velen, en dat geeft ons het gevoel van ergens bij te horen, een groepsgevoel. En daar hebben we nood aan onze geïndividualiseerde maatschappij, waar er een tekort is aan sociale cohesie.

En ja ik doe ook mee aan 40 dagen zonder vlees. Niet omdat ik denk dat ik hiermee even de wereld zal verbeteren. Neen ik doe mee omdat ik deze maand dan eens extra gezond zal eten, met extra veel vitamientjes, die ik toch wel heel erg nodig heb nu het einde van de winter lonkt. Want er zal helaas niet één dier minder geslacht worden deze maand, ook al eten 40.000 mensen geen vlees deze maand. En ze zullen ook niet diervriendelijker gekweekt of geslacht worden, ondanks die vele vleesloze borden. Er de boeren zullen niet plots van veeteelt naar groententeelt overschakelen deze maand, neen niet één. Er zal mischien wat meer soja geëxporteerd worden naar ons Belgenlandje deze maand, om al die extra groentenburgers en tofu in de winkelrekken te krijgen. Maar echt positief is dat ook niet, want daar kapt men regenwoud voor, om al die soja te kunnen kweken. Ik doe mee, omdat het een welkome afwisseling is van mijn soms toch wat verstarde dieet en zo zal ik weer wat meer inspiratie hebben als ik nadien in de supermarkt mijn wekelijkse inkopen doe. En vasten deed men vroeger ook, zo net voor de lente, om zijn lichaam te zuiveren. En vasten betekent ook wat minder eten en dat zou ook een goede reden kunnen zijn in deze tijden van veel te veel schrokken. Ik weet niet of ik me inschrijf op de website als deelnemer. Al dat gemarket met bekende Vlamingen, politiek correcte acteurs en politici die deze positieve berichtgeving altijd kunnen gebruiken, stuit mij wat tegen mijn politiek correcte borst vrees ik. Ik zal dus gewoon een maandje lekker en gezond proberen te koken met wat meer variatie en lekker veel gezonde vitamientjes van groentjes en noten en vezeltjes van volkoren producten en granen. Meer moet dat niet zijn, en misschien leidt dat wel tot een wat gezondere geest die concrete oplossingen kan bedenken voor al die uitdagingen waar wij voor staan. Een oplossing waar ik echt een steen mee kan verleggen, en die echt kan helpen om het einde van onze wereld af te wenden…. Denkt u ook mee? 40 dagen goede ideeën sprokkelen om van onze wereld echt een betere plek te maken….

Dag 1 van 40 dagen zonder vlees:

IMG_3870

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s