Waar is die wervende politiek?

Wij leven in een democratie en kiezen dus onze politici. Waarom krijg ik dan elke dag het gevoel dat wij niet de politici krijgen die we hebben gekozen? Ik mis iets zeer fundamenteels in de huidige politiek, met name diepgang en een echte visie op waar men met ons land als geheel naartoe wil. Er worden voortdurend beslissingen genomen die totaal los van elkaar lijken te staan en elkaar soms gewoon tegenwerken. Kijk naar de federale overheidsdiensten waar de vorige regering de nieuwe loopbaan heeft ingevoerd op basis van evaluaties. Zo kunnen goed presterende ambtenaren worden beloond en slecht presterende ambtenaren ook worden ontslagen ondanks hun benoeming. Maar door de keiharde besparingen binnen ondermeer justitie is deze nieuwe loopbaan een lege doos. Geen enkel diensthoofd denkt er nog aan iemand een slechte evaluatie te geven, want dat leidt tot nog minder personeel dat niet vervangen wordt, op de enorme tekorten die er nu al zijn, en voor goede evaluaties is er ook geen plaats vanwege te weinig geld voor loonsverhogingen. Dus slecht presterende ambtenaren blijven het systeem verder belasten terwijl de motivatie om goed te presteren steeds kleiner wordt. Daarnaast lijken heel wat beslissingen tegen de wil van de burger in te gaan. Natuurlijk houden wij niet van meer belastingen, maar wij houden vooral niet van meer belastingen die telkens weer dezelfde burgers treffen en steeds ook weer dezelfde ontziet. En wat met de goedkeuring voor een project als Uplace, waarvoor er bij de burger echt geen draagvlak lijkt te bestaan in deze tijden van crisis. Paul De Grauwe merkt terecht op dat het onbegrijpelijk is dat overheidsgeld naar dit project vloeit terwijl de noden in ondermeer het onderwijs zo groot zijn. Moesten rechtse politici niet voortdurend polariserende uitspraken doen, ze zouden zo geen veiligheidsmaatregelen nodig hebben tijdens hun vakantie op de kap van de belastingsbetalers. Ik kan me eerlijk gezegd niet één beslissing voor de geest halen die de politiek sinds de verkiezingen heeft genomen die me positief stemt. Waar zijn de politici met een vernieuwend maatschappelijk project, politici die op basis van gedegen dossierkennis doordachte lange termijn beslissingen nemen, waar zijn de politici die de burgers dichter bij elkaar brengt in plaats van te polariseren, die de burger kan uitleggen met welk hoger doel ze nu zo hard moet inleveren? Ik vrees dat sociale onrust en straatprotesten om de hoek loeren, men zal dit geklungel niet blijven slikken, deze politici leggen zelf de voedingsbodem klaar voor totaal nieuwe politieke partijen en politici, en maken zichzelf aan een sneltempo overbodig. Ik ben er zeker bij op de volgende Shame betoging en de Piraten Partij heeft nu mijn stem al!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s