Aanloop naar de opleiding ATKA – Amsterdam – en op zoek naar een studentenkamer!

May 31, 2015

De eerste horde is genomen, dochterlief is toegelaten aan de Toneel en Kleinkunstacademie in Amsterdam, en start op 24 augustus haar opleiding. Wow, wie had dat gedacht? Je hoopt het wel, maar opeens is het er en kijk je verwonderd achterom en vraagt: hoe zijn we hier geraakt?

IMG_4525

De volgende horde zal het zoeken van een studentenkamer zijn, bij ons gewoon kot genoemd. Dat lijkt een heel stuk ingewikkelder dan gedacht. Niet alleen omdat Amsterdam een heel eind weg is en je zomaar niet op een avond even naar Amsterdam rijdt om een kamer te bezichtigen, het is gewoon duur en ingewikkeld. Het grote tekort aan studentenkamers probeert men de laatste jaren op te lossen door nieuwe gebouwen met studentenkamers te bouwen op de rand van Amsterdam, of door zeecontainers als studios in te richten en op elkaar te stapelen. Ook de privémarkt heeft het tekort opgemerkt en heel wat modale Amsterdammers verhuren nu een lege slaapkamer in huis (kamer bij een hospita). En dan heb je huurders van een appartement die proberen de kosten te drukken door een slaapkamer te verhuren aan een student die dan ook de andere ruimtes mag gebruiken.

Vele kamers worden via commerciele sites aangeboden, waar je je dient te registreren en te betalen per week of voor langere periodes, wil je volledige toegang te krijgen. Populaire sites zijn “kamernet.nl” en “kamertje.nl”. Voor beide moet je een abonnement aanschaffen, ook al vermelden ze dat niet heel duidelijk en adverteren ze dat het gratis is om te registreren. Eens je op de aangeboden kamers wil reageren dien je eerst te betalen (kamernet.nl: 20 euro voor een maand) “Studentenkamer.nl” is een gratis site. Studentenkamers verhuren is dus een aantrekkelijke economie geworden in Amsterdam. Je hebt ook zoals in België woningen die verdeeld zijn in studentenkamers en waar de studenten de woonkamer, badkamer, toilet en keuken delen. Men noemt dit ook ‘kamers met toestemming’, want het zijn de huidige bewoners die beslissen wie de nieuwe medebewoner mag worden. Zij organiseren kijkavonden,  kijkmomenten of hospiteeravonden, waarop alle geïnteresseerden langskomen, en beslissen nadien wie de kamer krijgt. Naar kijkavonden of hospiteeravonden gaan kan een full time job worden als student die een kamer zoekt!

Schermafbeelding 2015-09-06 om 17.47.33

De meeste grote studentengebouwen worden beheerd door officiele bemiddelaars en aangeboden via het officiele kanaal “studentenwoningweb“, waaronder verschillende bemiddelaars: DUWO, De Key, YmereStadgenoot, Elan Wonen en Pré Wonen de kamers gecentraliseerd aanbieden. Je hebt zelfstandige kamers, waar je in een studio ook een badkamer en keukentje hebt en je dus geen ruimtes moet delen met andere studenten. En dan heb je de onzelfstandige kamers, waar je badkamer, keuken en eventueel leefruimtes met andere studenten deelt, en wat wij in België een studentenkamer noemen. Via dit kanaal kan je niet zomaar op een woning reageren en huren. Het is dus niet ‘first come first get’, neen ze werken met een wachttijd. Je bouwt wachttijd (of een wooncarriere) op vanaf het moment dat je bent ingeschreven op de site waarvoor je eenmalig 38 euro (voor 8 jaar) betaalt. Eén keer per week, elke week vanaf dinsdagmorgen 8 uur, worden de nieuw aangeboden woningen/kamers op de site gezet en kan je reageren.  Je kan slechts op 1 kamer per week reageren. Bij iedere kamer staat hoeveel kans je hebt om deze kamer toegewezen te krijgen en men raadt aan alleen te reageren op kamers waarbij je slaagkans hoog of zeer hoog is. Na een week wordt er per kamer een ranking van de geïnteresseerden opgemaakt, en indien je hoog genoeg eindigt kan je de woning bezoeken (op een vast kijkmoment) en ontvang je een acceptatieformulier dat je dan voor de volgende dinsdag moet terugsturen als je deze woning wil toegewezen krijgen. Eens alle acceptaties binnen wordt er volgens de rangschikking bekeken wie de kamer krijgt toegewezen. Weigert iemand de kamer, dan gaat die naar de volgende op de lijst. Als je nog maar pas bent ingeschreven op de website kom je steeds vrij laag in de ranking terecht en heb je weinig kans op een kamer. Laat ons hopen dat als augustus dichterbij komt, onze ranking goed genoeg is om een kamer toegewezen te krijgen. De kamers waarop we reageerden werden uiteindelijk toegewezen aan kandidaten die sinds 2010 (5 jaar) op de site waren ingeschreven. (zucht)

IMG_4513

Er zijn ook voorrangsregels. Bijvoorbeeld studenten die ver van Amsterdam wonen krijgen voorrang (helaas wordt het buitenland hiervoor niet in aanmerking genomen), en als je voor bepaalde opleidingen inschrijft krijg je op bepaalde woningen voorrang. Voor het AHK zijn er er helaas geen voorrangsregels, en we hebben ook op geen enkele ander manier voorrang. (het lijkt erop dat het 5 jaar wachten wordt!)

We zullen ook proberen om in juni en juli enkele keren naar Amsterdam te rijden om kamers te gaan bekijken en hopelijk iets geschikt te vinden. Ondertussen schrijven we ook alle mogelijke kennissen en ‘kennissen van kennissen’ aan die eventueel misschien iemand kennen die een kamer heeft. Tot nu toe zonder enig success. Ook een oproep via facebook wordt aangeraden.

Schermafbeelding 2015-09-06 om 17.48.58

De Hogeschool voor de kunsten Amsterdam (AHK) biedt echter ook een achttal kamers aan buitenlandse studenten aan in het complex ‘De Eretribune‘ voor 520 euro per maand voor een bemeubelde kamer (18,5 m2 ) met een gezamenlijke keuken, een toilet en badkamer (28 m2) die je met drie andere buitenlandse studenten deelt, te huren met ingang van augustus 2015 voor één jaar. Het complex ligt op een kwartiertje fietsen van de school.  De kamers zullen aangeboden worden via de site van het AHK, en studenten kunnen zich inschrijven via een aanmeldingsformulier dat op de site komt in de loop van de eerste twee weken van juni. Dit komen we te weten door het secretariaat van het AHK verschillende malen te mailen met de vraag hoe we ons kunnen inschrijven voor deze kamers. Uiteindelijk komt het aanmeldingsformulier op 2 juni 2015 op de site en wij melden ons nog diezelfde dag aan. Het is volgens het systeem van “wie eerst komt eerst maalt”, dus ik hoop heel erg dat we een kamer toegewezen krijgen, dan is deze zoektocht alvast van de baan.

IMG_3214

Op de ontmoetingsdag van de ATKA opleiding zijn dochterlief en haar vader even het gebouw ‘De Eretribune’ gaan bekijken, om een idee te krijgen van de kamers en de ligging van het gebouw. Ze zijn zeer enthousiast want het gebouw is goed gelegen binnen de ring, aan het water en met heel wat groen errond. Er zijn ook voldoende voorzieningen in de omgeving.

Dochterlief lanceert ook via facebook een oproep en de papa schrijft al zijn Nederlandse collega’s aan met de vraag of zij soms iemand kennen die een kamer verhuurt, of weten of er ergens een kamer vrijkomt. Iedereen belooft uit te kijken, hopelijk komt er iets uit de bus.

IMG_4519

Twee weken nadat we ons hebben aangemeld voor een kamer in De Eretribune, krijgen we van de school (AHK) een mail dat we bij de eerste acht aanmeldingen waren en we dus in aanmerking komen om een kamer toegewezen te krijgen. Hallelujah, wat is dat goed nieuws! De school stuurt de belangrijkste gegevens over de kamers door: je krijgt een kamer van 18 vierkante meter, bemeubeld, met of zonder balkon, en deelt met drie ander studenten een leefruimte, een keuken, een badkamer en een toilet. De prijs is 510 euro zonder balkon of 525 euro met balkon, alles inbegrepen. Ze sturen ook foto’s door van de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes. Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit.

IMG_4528

We dienen uiterlijk een week later te bevestigen dat we de kamer wensen en alle contactgegevens door te geven, zodat de school deze aan Ymere kan doorgeven, die ons verder zal contacteren voor het contract en de betaling. We sturen onmiddellijk een bevestiging. Twee weken later hebben we nog niets gehoord en contacteren we de school even, die ons bevestigd dat alles correct is doorgegeven. Nog een weekje later krijgen we van Ymere het verlossende bericht dat dochterlief een kamer krijgt toegewezen, en als we de kamer nog steeds wensen (duh!),  we binnen de vier dagen moeten reageren. We moeten een deposit van 600 euro storten samen met de eerst halve maand huur ( de eerst maand huren we vanaf 16 augustus) voor een totaal bedrag van 903 euro. We moeten ook een kopie van het paspoort van de student, samen met het betalingsbewijs overmaken. We betalen onmiddellijk en sturen de volgende dag al de gevraagde documenten door.

IMG_4529

Op school had men dochterlief gezegd dat ze weinig kans zou maken op één van de kamers voor buitenlandse studenten. Wel, we hebben ze even van het tegendeel bewezen. Dit bespaart ons heel wat kopzorgen en weekendjes naar Amsterdam op zoek naar een geschikte studentenkamer. Dochterlief vindt het super dat ze samen met andere buitenlandse studenten van het AHK kamers zal delen, en dat ze binnen de ring een kamer heeft gevonden. Ook is echt alles in de kamers aanwezig, zelfs een wasmachine daar buitenlandse studenten niet altijd elk weekend naar huis kunnen met de vuile was.

IMG_4510

Tussen 16 augustus en de start van het schooljaar op 24 augustus zullen we naar Amsterdam rijden voor een dag om de kamer in te richten en al haar spullen en een fiets te brengen.

IMG_4536

Nu we de kamer hebben besef ik pas hoeveel geluk we hebben dat we op deze manier aan een kamer zijn geraakt. Als je rondleest op internet blijkt het razend moeilijk om een degelijke kamer op de kop te tikken, voor een redelijke prijs. 600 euro voor een kamer van 7 vierkante meter is eerder regel dan uitzondering! Tijd om mijn engelbewaarder uitgebreid te bedanken!!

Eén nadeel: ze kan deze kamer maar één jaar huren, dus in het komende jaar zal ze opnieuw op zoek moeten naar een kamer voor volgend schooljaar….

 Vervolg…. : “De start van de opleiding theater en kleinkunst in Amsterdam – ATKA

2 thoughts on “Aanloop naar de opleiding ATKA – Amsterdam – en op zoek naar een studentenkamer!

  1. Pingback: Acteursopleiding deel 7: derde en finale ronde Amsterdam | mychefmaison

  2. Pingback: Kennismakingsdag op het AHK voor de ATKA opleiding 2015-2016 | mychefmaison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s