Kennismakingsdag op het AHK voor de ATKA opleiding 2015-2016

7 juli, 2015

Heel kort na de telefoon en mail van de school waarin bevestigd wordt dat ze echt is toegelaten, komt er een mail dat de school een dag organiseert waarop alle aankomende eerstejaars kunnen kennismaken met de school en met elkaar, en dit al in mei. Er wordt een doodle opgesteld met drie data, om te proberen een datum te vinden waarop iedereen of bijna iedereen naar Amsterdam kan komen. Het wordt vrijdag 29 mei, in de namiddag. Ondertussen schrijft dochterlief zich in via Studielink, waar ze al een account had en een studentennummer, omdat ze zich voor de audities in Utrecht al had moeten inschrijven via studielink. Die inschrijving was ondertussen verwijderd, en wordt nu vervangen door een  inschrijving voor de vierjarige Bachelor opleiding aan de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten, richting theater en kleinkunst. Eens ze haar diploma van de middelbare school kan doormailen, zal ze het betalingsformulier ontvangen en het collegegeld moeten betalen (1900 euro), en dient ze ook de bijkomende kosten (Leermiddelen en kopieerkostenbijdrage) voor de volgende vier jaar te betalen. ( dit bedraagt 575 euro voor de volledige opleiding) Naast het opsturen van haar diploma moet ze ook een kopie van haar identiteitskaart en een pasfoto doormailen als buitenlandse student. Dan ontvangt ze een collegekaart en toegang tot het online platform voor studenten (intranet).

11206066_931073063579649_5183973742079002828_n

En dan is er de kennismakingsdag op vrijdag 29 mei. Dochterlief dient om 15u aanwezig te zijn. Ze besluit met haar vader wat vroeger naar Amsterdam te gaan om enkele studentenwoningen te bekijken (van de buitenkant) en zo een idee te krijgen van de omgeving. Zo zouden we gerichter kunnen reageren op kamers die aangeboden worden. Ze komen tot het besluit dat het te verkiezen was om een kamer binnen de ring te vinden. Ze gaan ook aan de Bijlmer een kijkje nemen en vinden dit wat ver van de school en van andere voorzieningen zoals winkels. Ook andere studenten vertellen dat je best binnen de ring een kamer zoekt en dan vooral in Amsterdam Oost en Amsterdam West.

Ze worden op school eerst ontvangen door de directeur van de opleiding ‘Ruut’, die de leerlingen toespreekt. Wat hij vertelt vind ik enorm bemoedigend. Eerst en vooral: ze zijn met 19 gekozen uit een kleine 1000 auditanten, en het is de bedoeling dat zij alle 19 over vier jaar samen kunnen afstuderen. De studenten worden tijdens de opleiding intensief begeleid. Iedere student krijgt een studiebegeleider waarmee ze elke week een gesprek hebben. Ook met Ruut hebben ze wekelijks een gesprek over hun schoolse ontwikkeling. Het is de bedoeling dat de studenten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en de school moet daarvoor een veilige plek zijn, waarbinnen ze goed omringd en thuis voelen.

Ook al zijn studenten tijdens de auditie misschien eerder voor hun muzikale of eerder voor hun theatrale talenten toegelaten, aan de start van de opleiding start iedereen van nul en moeten ze vergeten om zichzelf enkel als muzikant, zanger of toneelspeler te zien. Alle studenten moeten zich zowel in de richting toneel als kleinkunst bekwamen gedurende de volgende vier jaar.  En ze zullen misschien veel van wat ze tot nu hebben geleerd moeten afleren. Hij benoemt de school als de derde duurste opleiding van Nederland, vanwege de vele individuele lessen die leerlingen krijgen van docenten.

Iemand vraagt wat de economische zekerheid is na de studies. Daarop antwoordt de directeur het volgende: Natuurlijk kan de school geen economische zekerheid beloven aan zijn studenten, maar statistisch gezien blijkt dat alle afgestudeerden na vijf jaar aan het werk zijn binnen hun werkveld en er hun boterham mee kunnen verdienen. En dat is veel meer dan voor bijvoorbeeld de afgestudeerden in de rechten.

De school stelt zichzelf ook regelmatig in vraag, en voert daarom ook regelmatig wijzigingen  door. Tot nu werkten leerlingen twee weken na elkaar aan 1 project, maar vanaf volgend jaar zullen ze elke week twee projecten afwisselen.

Dochterlief heeft ook een persoonlijk kort onderhoud met Ruut, over haar verdere deelname aan een musical waarin ze nu meespeelt en waarvoor de optredens pas in september gepland staan. De directeur kan haar in het korte gesprekje een duidelijk antwoord geven, zonder de beslissing voor haar te nemen. Maar hij geeft haar wel de juiste argumenten in handen om zelf tot een juiste beslissing te komen. Ze zal uiteindelijk beslissen om haar deelname aan de musical stop te zetten om zich zo vanaf september volledig op haar studie te kunnen toeleggen.

In kleine groepjes krijgen ze van een docent meer uitleg over de opleiding zelf en kunnen ze vragen stellen. De dagen op school zijn zeer gevuld en lopen van rond 9u ’s morgens tot 6 u ’s avonds. In de voormiddag krijgen ze lessen als beweging en stemtraining, in de namiddag werken de studenten aan artistieke projecten en krijgen ze workshops. De studie duurt drie jaar en het vierde jaar is eigenlijk een stagejaar. Ze zal ook lessen componeren en muziekteksten schrijven krijgen, wat dochterlief zeer leuk vindt en een fantastische aanvulling aan het pure toneel.

Ze wonen een repetitieles bij van de derdejaars.

1966168_1115794181770180_4966121480800015449_o

Ze gaan dan samen naar een andere zaal waar ze feestelijk ontvangen worden door de huidige eerstejaars studenten. Ze krijgen een applausje ter verwelkoming, er wordt gezongen, ze worden door iedere student persoonlijk begroet en getrakteerd op pizza en taart. Enkele ouderejaars komen later ook even gedag zeggen.

Gedurende de dag hebben ze tijd om met hun medeleerlingen te praten en elkaar een beetje beter te leren kennen.

Een fantastisch initiatief van de school, en dochterlief ziet haar toekomst vanaf augustus met veel minder vrees tegemoet.

Op het einde van de eerste lesweek in augustus richt de theaterschool van het AHK een ontmoetingsweekend in van twee dagen zodat de leerlingen alle andere richtingen leren kennen, en kennis maken met de andere leerlingen en met de stad Amsterdam. Ze dient een bijdrage van 20 euro te storten voor deze twee dagen, en over een fiets te beschikken om zich makkelijk te kunnen verplaatsen.

Vervolg……: “De start van de opleiding theater en kleinkunst in Amsterdam – ATKA” en “Aanloop naar de opleiding ATKA – Amsterdam – en op zoek naar een studentenkamer!

One thought on “Kennismakingsdag op het AHK voor de ATKA opleiding 2015-2016

  1. Pingback: Acteursopleiding deel 7: derde en finale ronde Amsterdam | mychefmaison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s