De start van de opleiding theater en kleinkunst in Amsterdam – ATKA

Een post met tips voor een citytrip in Amsterdam: “Best tips for a weekend trip to Amsterdam

20 januari, 2016

ATKA here she comes.

IMG_3939

We zijn vandaag even naar Amsterdam gereden om dochterlief te ontmoeten die net haar eerste week op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA aan het AHK) achter de rug heeft en dit weekend niet naar huis kan omdat er ook op zaterdag iets gepland was. Als we haar die middag een dikke knuffel geven en vragen hoe het gaat antwoordt ze enthousiast ‘schitterend!’ Ze heeft dus een hele leuke eerste week achter de rug en de initiële angsten zijn grotendeels verdwenen. Ze is nu alleen nog een beetje nerveus voor de eerste echte schooldag morgen en het ontmoeten van de gastdocent voor de volgende twee weken: ‘Adelheid Roosen’. Samen met Adelheid Roosen wordt er twee weken in workshops gewerkt rond theater. En zullen ze ook theatervoorstellingen gaan bekijken.

De eerste schoolweek werd ingevuld met kennismakingsdagen. De eerste dag werden ze opgevangen door de directeur. Daar er net enkele schandalen uit de school de pers hadden beroerd, vooral oude schandalen, sprak de directeur vooral hierover. Nadien en de twee daaropvolgende dagen werden ze vooral opgevangen door de tweede en derdejaarsleerlingen van de ATKA opleiding.

IMG_3941

De week voor de start van het schooljaar krijgen de eerstejaars een mysterieuze brief waarin wordt gevraagd verschillende items mee te brengen naar school. Voor dochterlief werd dit een kleine uitdaging, want ze was al in Amsterdam en kon niet even de kasten thuis doorzoeken. Er waren items bij als een slabbetje, een gele sok, een lottobiljet, … De brieven zijn de start van de kennismakingsdagen voor de startende eerstejaars. De kennismakingsdagen met de ATKA worden op woensdag afgesloten op de benedenverdieping van de school met een klein feestje in het thema “disco”.

Op donderdag kregen ze van een docent meer uitleg over de lessen het komende jaar en konden ze hierover vragen stellen.

Op vrijdag en zaterdag organiseerde de school een introductieweekend voor alle richtingen. Zo leerden ze ook leerlingen van de andere richtingen kennen. Er waren speeddates met leerlingen, een ‘leer je school beter kennen’-spel met quiz, een stadsverkenning, een fietstocht langs alle theaterzalen van Amsterdam, een bezoekje aan de Artis zoo en gratis etentjes. Op de laatste dag woonden ze een interview met actrice Halina Reijn bij. Tijdens deze eerste week leerden ze de leerlingen van hun klas, hun school en de stad Amsterdam een heel stuk beter kennen.

IMG_4720

Maar het waren ook lange vermoeiende en spannende dagen geweest, dus die zondag was dochterlief behoorlijk vermoeid. We besloten een leuke plek op te zoeken in Amsterdam waar we wat konden eten en drinken en bijpraten. We kozen ‘Hannekes Boom’, een heerlijk eet- en praatcafe, met bankjes aan het water en een zacht hippiesfeertje. Amsterdammers kunnen er met hun bootje aanleggen. Het was een heerlijk zonnig weertje, dus we bleven enkele uurtjes lekker keuvelen met uitzicht op voorbijvarende bootjes. Dochter vertelde haar hele week van voor naar achter, we aten een slaatje of een panini, dronken iets en lieten de namiddag aan ons voorbij dobberen. Helemaal op zijn zondags.

IMG_4729

En hiermee is dochterlief gelanceerd in haar eerste jaar ATKA: de theater en kleinkunst opleiding in Amsterdam aan het AHK.

IMG_4050

Tijdens de tweede en derde week van het schooljaar worden er traditioneel nog geen reguliere lessen gegeven maar is er een workshop met Adelheid Roosen rond ‘theater’. Adelheid Roosen is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster. In 1987 werd zij docent spel aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 2000 werd zij adviseur van de artistieke raad van de school. Adelheid Roosen wordt door de ouderejaars als zeer excentriek beschreven, maar uiteindelijk blijkt ze reuze mee te vallen. Roosen staat bekend om haar directe en soms grove en taboedoorbrekende uitlatingen en haar zeer opvallende aanwezige persoonlijkheid. Op school werkt ze vanuit de spontaniteit en de inspiratie van het moment, en bedenkt vele activiteiten ter plekke.

Ze worden door Adelheid Roosen twee weken ondergedompeld  in de theaterwereld. Het is tegelijk een uitgelezen kans om een hechte klasgroep te vormen, waarin iedereen zijn plek kan vinden en zich thuis kan voelen. Het is een prachtige manier om de opleiding te starten in een veilige omgeving. Ze moeten ondermeer samen met een medeleerling een meegebrachte dialoog brengen.  Dan weer moeten ze een team vormen met iemand uit de klasgroep waarmee ze nog niet zoveel contact hadden. Ze bezoeken elkaars woonplaats, gezin, scholen en leefomgeving, bepalende plaatsen uit hun leven, met de bedoeling elkaar zo goed mogelijk te leren kennen. Hiermee moeten ze een stukje brengen waarin ze die persoon aan de klasgroep voorstellen.

Stadsschouwburg-1a-1024x792

Ze bezoeken het Stedelijk museum Amsterdam: een museum voor moderne en actuele kunst met focus op Wim T. Schippers. Ze gaan naar theatervoorstellingen zoals ‘Much ado about nothing’ van Shakespeare in het Amsterdams bostheater. Het bostheater is een amphitheater midden in het Amsterdamse Bos waar iedere zomer voorstellingen worden gebracht. Ze voeren gesprekken over verschillende onderwerpen binnen en buiten de theaterwereld. Tijdens het Theaterfestival Amsterdam in de stadsschouwburg bezoeken ze verschillende theatervoorstellingen: Horror (Jakop Ahlbom), Medea (Toneelgroep Amsterdam) en The Great Warmachine (Joachim Robbrecht). Ze wonen op de eerste dag van het theaterfestival de “Staat” van het theater bij, waarop ieder jaar door een andere spreker de staat van het theater wordt opgemaakt. Dit jaar is dit Regisseur Ola Mafaalani die sinds 2009 artistiek en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel is. Ze vraagt tijdens haar speech aandacht voor de vluchtelingencrisis en vindt dat de theater- en de kunstwereld hierin een taak heeft: die van invloed uitoefenen en een geweten zijn. Theater moet weg van het commerciële en terug naar het menselijke. Ook Adelheid Roosen neemt vanuit de zaal deel aan de Staat door een tekst uit Shakespeares’ “Koopman van Venetie” (over genade) voor te dragen.

Deze eerste weken zullen de leerlingen van het ATKA zeker bijblijven en vormen en hun een goed begeleide start geven van hun opleiding die niet is enig andere studie.

IMG_5272

Vanaf de derde week (of vierde week sinds de start in augustus) start het reguliere lesprogramma, waarbij ze in de voormiddag (vanaf 9u) wisselende vaste vakken krijgen zoals fysieke training, muziektheater, artistieke ontwikkeling, spel, theatergeschiedenis, solfège, chi kung, algemene beweging en compositie. In de namiddag werken ze telkens in groepen van 8-10 personen gedurende enkele weken in blokken. Zo is er in het eerste semester een blok theatermaken rond Shakespeare waarbij ze werken rond Hamlet, een blok spel en een blok Brecht (Bertold Brecht). Ze krijgen ook een week geluid- en lichttechniek. In het tweede semester is er een blok Grotesk, een blok Grieken, een blok theatermaken, een blok liedperforming en een blok elementair spel. Na het namiddagblok hebben ze vaak ook nog lessen in de vooravond zoals spraak, tekstanalyse, groepsgesprekken, tekstschrijven en zang solo. De lessen duren op sommige dagen van de week tot 19u30 – 20u. Gedurende het jaar moeten ze ook een 35 tal voorstellingen bijwonenen en bespreken. Dus ook de avonden raken snel gevuld met het bijwonen van voorstellingen, teksten schrijven of dialogen instuderen. Deze opleiding is dus echt niet voor doetjes en je moet als student echt gemotiveerd zijn en dit echt graag doen om het vol te houden.

IMG_5273

De leerlingen leggen niet zoals in de andere hogescholen of universiteiten examens af maar worden dagdagelijks geëvalueerd. Eind december krijgen ze hun eerste algemene evaluatie van alle docenten die hun tot dan toe hebben begeleid. Deze eerste evaluatie is voor de leerlingen zeer belangrijk want indien het niet goed loopt en er een kans is dat de studenten het niet halen, zullen ze hiervoor nu een eerste waarschuwing krijgen. Een tweede belangrijk moment is het halen van hun propedeuse op het eind van het eerst jaar in juni. Propedeuse is iets wat wij in België niet kennen. Propedeuse is een afkorting van de propedeutische fase waarmee het eerste jaar van het hoger onderwijs wordt aangeduid. Het moet met succes worden afgerond om verder te mogen studeren (het behalen van de zestig studiepunten in het eerste jaar). Een propedeuse geeft ook rechtstreeks toegang tot een universitaire studie en is daarmee dus vergelijkbaar met een vwo-diploma. (vergelijkbaar met ASO in België) Over het algemeen moet de propedeutische fase binnen de twee jaar worden afgerond, anders kan een, al dan niet bindend, negatief studieadvies het gevolg zijn. (voilà, dit voor de Belgische lezers) Dit wordt dus het volgende doel van dochterlief: haar P halen!

Vervolg… : “Open Dag ATKA Theater en kleinkunstacademie Amsterdam

2 thoughts on “De start van de opleiding theater en kleinkunst in Amsterdam – ATKA

  1. Pingback: Aanloop naar de opleiding ATKA – Amsterdam – en op zoek naar een studentenkamer! | mychefmaison

  2. Pingback: Kennismakingsdag op het AHK voor de ATKA opleiding 2015-2016 | mychefmaison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s