Open Dag ATKA Theater en kleinkunstacademie Amsterdam

16 maart, 2016

IMG_3939

Sinds enkele jaren richt de Theaterschool in Amsterdam ook een Open Dag in. Voordien werd dit niet gedaan omdat de school zonder infodagen meer dan genoeg auditanten aantrok, en ze een nog grotere toevloed wilden vermijden. Maar een Open Dag kan mogelijke studenten ook beter inlichten en misschien ook mogelijke kandidaten doen besluiten dat het toch niets voor hun is. Tot nu toe heeft dit afradende effect vrees ik nog niet echt gewerkt want dit jaar hebben zich nog meer auditanten voor de ATKA opleiding gemeld dan de vorige jaren.Vorig jaar een dikke 800 tal, dit jaar eerder een 1000-tal. Geen wonder dat de opleiding in Maastricht vorig jaar loting heeft ingevoerd om op die manier het aantal kandidaten die men moet beoordelen te beperken. Over een paar jaar zal blijken of dit een goede aanpak is of niet.

IMG_5265

Tijdens de Open Dag kan je info krijgen over meerdere opleidingen; theater en kleinkunst, mime, dans, regie, scenografie, productie podiumkunsten, techniek en theater, theaterdocent en docent dans. Leerlingen van de verschillende richtingen brengen toonmomenten, lesmomenten, workshops en repetities die je kan bijwonen. Je kan in alle studio’s en zalen een kijkje nemen, en vragen stellen aan docenten en leerlingen. Hiervoor dragen docenten en leerlingen een t-shirt met “Stel mij een vraag”. Je kan verschillende afgewerkte voorstellingen en presentaties bijwonen.

Op het gelijkvloers krijg je een overzicht van alle activiteiten en een infoboekje. Er is ook een standje met eten en drinken. In de theaterzaal beneden is er een algemene voorstelling van alle aangeboden richtingen.

DSC_1660

Op de 2e tot 8e verdieping kan je naar de verschillende toonmomenten gaan kijken. Op de 5e verdieping is de kantine waar je ook iets kan eten en drinken.

IMG_5264

Er daagt heel wat volk op voor de Open Dag, maar wat opvalt als we enkele voorstellingen willen bijwonen is dat de interesse voor de opleiding theater en kleinkunst zeer groot is. Voor elk lokaal waar één van de toonmomenten of voorstellingen van deze opleiding plaatsvindt staat telkens een enorme rij met gegadigden waarvan telkens maar één derde de voorstelling effectief kan bijwonen. In de meeste lokalen is slechts plaats voor een 50-tal personen, en er zijn minstens dubbel zoveel toeschouwers die binnen willen. Er moet dus steeds een heel deel afgewezen worden. Voor sommige voorstellingen wordt met kaartjes gewerkt die een 15 tal minuten voor de voorstelling worden uitgedeeld aan de wachtenden. Voor de Shakespeare voorstellingen van de eerste en tweede jaars ATKA worden alleen kaartjes aan toekomstige studenten uitgedeeld en komen ouders en andere geïnteresseerden er niet in. Dit kan tot teleurstellingen leiden voor ouders van leerlingen die de Open Dag ten bate nemen om hun kind eens aan het werk te zien. Misschien toch iets om eens over na te denken door de school.

IMG_5272

De meest gestelde vraag op de Open Dag van de Theaterschool in Amsterdam was: “Welke tips kan je ons geven voor de audities voor de opleiding theater en kleinkunst?” Mijn dochter werd met deze vraag meermaals aangeklampt, vooral door moeders van toekomstige studenten.

IMG_5273

Heel wat toekomstige studenten hopen op deze dag wijzer te worden over hoe ze kunnen binnen raken in de opleiding theater en kleinkunst. Ik betwijfel of ze echt veel wijzer worden. De vraag die ze zich echt dienen te stellen is of deze opleiding echt iets voor hun is. De Open Dag probeert hierop een antwoord te bieden, maar ik vrees dat veel bezoekers net aan deze vraag voorbijgaan.

DSC_1652

Misschien toch een kleine waarschuwing. Deze opleiding is niet voor doetjes. Zoals ik al in eerdere posts vermeldde, je hebt lange lesdagen, vaak van 9u ’s morgens tot 20u ’s avonds. Vaak dien je ’s avonds nog teksten te schrijven, dialogen te memoriseren, of moet je met medeleerlingen repeteren. Je moet doorheen het jaar een 35 tal (theater) voorstellingen bijwonen buiten de lesuren, dus dat komt er ook nog bovenop. Veel lessen, vooral in de voormiddag zijn fysiek uitputtend zoals dans en fysieke training. Je wordt voortdurend geëvalueerd, dus moet je er elke dag weer staan. Het is dus belangrijk dat je dit echt wil en echt graag doet, anders hou je dit niet vol!

DSC_1633

Beste tip die toekomstige auditanten kunnen krijgen: wees vooral jezelf op de audities, want je kan echt ook alleen maar als jezelf deze opleiding doorlopen, en authenticiteit is zeker een aspect waar men naar op zoek gaat. Het heeft dus echt geen zin je anders voor te doen dan je bent, je valt vroeg of laat toch door de mand. En wat betreft de stukken (teksten, monologen of liedteksten) die je best kiest: kies iets waar je je goed en zeker bij voelt. Je maakt immers de beste indruk als je iets brengt dat je goed kan brengen. Denk eraan, je start aan deze opleiding om iets te leren, men zoekt echt geen volleerde acteurs of perfomers. En breng je stuk met passie en spelplezier, geniet ervan. Wordt je niet toegelaten dan heb je toch een fijne ervaring achter de rug.

IMG_5271

One thought on “Open Dag ATKA Theater en kleinkunstacademie Amsterdam

  1. Pingback: De start van de opleiding theater en kleinkunst in Amsterdam – ATKA | mychefmaison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s