De natuur wordt duur!

dsc_9646

Gisteren na jaren nog eens een wandeling in het Zwin gemaakt. Ik herinner me onze laatste wandeling heel wat jaren terug. Samen met de kinderen in hun laarsjes door het natte zand, een leuke afwisselende wandeling in een stuk natuurgebied aan onze kust. Ik keek er naar uit het nog eens terug te zien. Vooral omdat ik en mijn man steeds meer genieten van vogelspotten en natuurfotografie. Het was gisteren een prachtige zonnige winterdag, koud na een nachtje vriezen maar met een heldere blauwe hemel, heerlijk wandelweer als je je goed inpakt.

Aan de ingang van de parking was het even slikken, 6 euro als je langer dan 30 minuten parkeert, het verklaarde onmiddellijk de rij auto’s die aan de kant van de weg geparkeerd stonden op de weg naar het Zwin. We namen een parkeerkaart en reden binnen. We liepen even het bezoekerscentrum binnen om het toilet te gebruiken. Deze constructie had duidelijk geld gekost. We gingen terug naar buiten en zochten een wandelweg die leek te starten naast het centrum. Helaas geen enkel bordje waarop de wandelwegen werden aangeduid. De weg was in een deel voor fietsers, een deel voor wandelaars en een deel voor ruiters verdeeld. We liepen op goed geluk in de richting van de zee en de Zwin vlakte. We keken even rond aan het uitkijkpunt, waar ook geen verdere info over de wandelweg in het Zwin stond. Het duurde even voor het ons daagde dat de wandeling in het Zwin die we voor ogen hadden, in het bezoekerscentrum startte en betalend was. De zwinvlakte was immers helemaal afgebakend. We twijfelden even of we wilden betalen om te wandelen in de natuur. De natuur is van iedereen en de overheid heeft als taak om met ons belastingsgeld de natuur te beschermen en ter beschikking te stellen. Maar omdat je pas kan oordelen als je er geweest bent, besloten we om deze ene keer te betalen en te zien of het zijn geld waard was. Het was een tweede keer slikken bij de ingangsprijs: 12 euro per volwassene! Ik heb er op zich geen probleem mee een kleine bijdrage te betalen voor ons natuurbehoud, maar 12 euro voor een wandeling…. Blijkbaar is het goedkoper om een ticket online te kopen, maar ja dan moet je natuurlijk al weten dat je een ticket moet kopen…

Even doorslikken, en dan eerst naar buiten om te genieten van het mooie weer voor het donker wordt. De bijhorende tentoonstelling zouden we nadien bezoeken. De Zwinvlakte heeft heel wat veranderingen ondergaan. Eigenlijk is de heraanleg van de Zwinvlakte nog niet klaar lees ik nu. Vandaar dat alles zo droog lijkt en ik moeite heb wat ik nu zie te linken aan wat ik jaren terug bezocht. Zolang het niet klaar is kan je bezoekers ook de volle pot niet laten betalen, denk ik dan. Er is zeer weinig water op de vlakte, wat alles monotoon maakt. Het  gebied heeft zich duidelijk nog niet helemaal hersteld. Er staan wel wat kijkhutten en er is een pad dat niet echt goed is aangeduid. Vandaag staan er onderweg ook twee gidsen die bezoekers enthousiast maken voor de vogels in de verte, zoals de wulp, de kluut, de ijsvogel, de reiger, de aalscholver, de tuureluur en plevier. Boeiend, maar dit voelt als een bezoek aan een park en niet als de natuurwandeling die we voor ogen hadden. Ik heb het vooral moeilijk met het ver’parken’ van de natuur. Hiet kan je niet gewoon vrij in de natuur wandelen. Je wordt over paadjes geleid, langs bordjes die zeggen wat je moet zien, en er worden allerlei esthetische ingrepen toegevoegd die de ‘natuurbeleving’ moeten verhogen. En de tentoonstelling? Die ziet er heel modern uit, en men heeft gepoogd er een interactieve tentoonstelling van te maken. Maar het is vooral opgevat als pleaser voor de kinderen. Voor de meerwaardezoeker is het echt niet goed genoeg.

De natuur rond ons wordt steeds meer afgelijnd, ingepakt, de beleving wordt voor je verwoord. Weg de verwondering, de verrassing, het springen in plassen, het zoeken van je weg, het turen naar fauna en flora, het plots zien van een vogel of ander dier, het genieten van een klein bloemetje naast je voetstap. Iedere pad is ondertussen een stuk van een knooppunten netwerk, aan iedere ingang staat een enorm bord dat je aanwijst waar je bent en langswaar je moet gaan, onderweg borden met uitleg bij ieder plantje en bloemetje. Niet meer nodig om thuis nog even na te genieten terwijl je opzoekt welke vogel je boven je zag, wat de naam van de plant is die je aandacht trok of welk dier het hol heeft gegraven naast die mooie boom. Rond ieder gebied wordt steeds vaker een omheining geplaatst waarop het steeds vaker op een kleine zoo gaat lijken, paden worden verhard en wandelschoenen zijn niet meer nodig, je blik wordt geleid door pijltjes en borden met tekeningen en foto’s, zelf ontdekken hoeft niet meer. Het stemt me triest en werkt deprimerend op mijn gemoed.

Is dit hoe we de natuur aan onze kinderen willen aanbieden? En vooral, wordt de natuur steeds meer iets voor wie het kan betalen? Dit klopt toch niet. De natuur was tot nu toe iets wat voor iedereen toegankelijk was, frisse zuivere lucht was van iedereen. In bos en hei, op het strand en in de duinen,  werd geen onderscheid werd gemaakt tussen arm en rijk. Onze wandeling naar het Zwin kostte ons uiteindelijk 37 euro! 24 euro voor een ingangsticket, 6 euro voor de parking, 7 euro voor twee koffies. Bijna 1500 oude franken! Het Zwin wordt dus een plek voor wie het kan betalen, voor de rijken van Knokke met hun Wellington boots, dure wandelschoenen en Moncler winterjassen. Dat kan echt niet de bedoeling zijn van natuurgebied. Dit is een heel trieste evolutie, en iets waar we dringend over moeten nadenken. Hoe willen we onze natuur beschermen, veilig stellen en bewaren voor de volgende generatie? Hebben zij ook geen recht op een namiddagje gratis plezier in de vrije natuur?

Toen we wegreden zagen we op nabije weiden grote groepen ganzen en enkele ooievaars. De volgende keer parkeren we langs de weg en wandelen buiten het natuurreservaat ‘Het Zwin’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s