Het tweede jaar theater en kleinkunst – ATKA

3 januari, 2017

schermafbeelding-2016-04-25-om-22-28-05

Eens je propedeuse gehaald, heb je echt bewezen dat je een opleiding tot acteur en kleinkunstenaar waard bent, en de jury zich tijdens de audities toch niet vergist hebben. Het is inderdaad al een hele weg om toegelaten te worden tot de opleiding en ook nadien moet je je elke dag weer bewijzen. Tot vorig jaar leidde Ruut Weissman als artistiek directeur de opleiding ATKA. Gedurende de 30 jaar dat hij aan het hoofd stond heeft hij zijn stempel gedrukt op de opleiding en ze gemaakt tot de succesvolle opleiding die ze nu is. Zijn taak wordt overgenomen door Yvette Fijen, die zich over de vernieuwing van de opleiding zal buigen. Dit gebeurt in overleg met docenten en leerlingen. Het heeft immers geen zin alle goede dingen zomaar overboord te gooien. Ik heb het gevoel dat de overgang tot nu toe weinig invloed heeft op het vlotte verloop van de opleiding. Houden zo!

img_5263

Op het einde van het eerste jaar moesten we nog op zoek naar een nieuwe kamer, want het contract voor de kamer van Ymere liep maar voor één jaar. Hier kruipen heel wat uurtjes in tijdens de maanden juni en juli. Even lijkt het erop dat we niet zomaar een geschikte kamer zullen vinden, en net dan vinden we een kamer in De Pijp, voor een hele redelijke prijs. Joepie, voor de rest van de vakantie kunnen we weer ademhalen. Er moet echt dringend iets gedaan worden aan het tekort van het aantal studentenkamers in Amsterdam. Het is toch echt niet meer normaal dat een student niet binnen een redelijke termijn een betaalbare kamer kan vinden op een redelijke afstand van zijn school.

Dochterlief zit nu halverwege haar tweede jaar aan het ATKA. Het eerste jaar is er heel veel energie gekropen in het zoeken van haar weg in Amsterdam en de opleiding. (letterlijk en figuurlijk!) Het duurde echt wel even voor ze haar draai vond in de grote diversiteit van lessen. Alle opdrachten telkens weer tot een goed einde brengen, het incasseren van kritiek, het toepassen van adviesen, het leren kennen van je klasgenoten, het waren allemaal bronnen van stress. Maar ze beleefde ook enorm veel plezier, ze ontdekte nieuwe theatervormen, ontdekte de prachtige stad die Amsterdam is, leerde fantastische mensen kennen, er ging een hele nieuwe wereld voor haar open. ’s Avonds was ze soms wel blij gewoon onder de wol van haar veilige bed te kunnen rollen, na wat comfortfood naar binnen gewerkt te hebben.

Bij de start van het tweede jaar, verwelkomen zij de nieuwe eerstejaars. Een leuke kennismaking met de nieuwe lichting, en een leuke manier om met je eigen klas samen te werken.

13002331_1711404739106647_8483593395638148978_o

Na het behalen van haar propedeuse besluit ze er nu echt voor te gaan, en haar angsten te overwinnen. Op je bek leren gaan is vaak veel moeilijker dan het lijkt. Maar ook het tweede jaar wordt je geconfronteerd met aspecten waar je nog hard aan moet werken. Iedereen wil dat je vooruitgang boekt, jij net zo goed als je docenten. Ook het tweede jaar zijn de ochtenden voorbehouden aan vaste lessen: beweging, koorzang, solfège, flamenco, liedperforming, spel, theatergeschiedenis, Chi Kung. Net zoals de vooravonden: spraak, compositie, solo-zang, tekstschrijven, groepsgesprek. En de namiddagblokken zijn voorbehouden voor spel en theatermaken. In het tweede jaar moeten ze niet meer verplicht naar een aantal toneelvoorstellingen maar er wordt verondersteld dat men dan al genoeg interesse heeft opgebouwd om spontaan toneel en andere voorstellingen bij te wonen.

Tijdens ‘this is h:OURS’, een vrijdag in oktober krijgen de studenten ‘de sleutel’ van het gebouw en halen alles uit de kast om zichzelf en het publiek te verrassen. De studenten dagen elkaar uit tot ongewone samenwerkingen en avontuurlijke experimenten. Dus moet er iets in elkaar gebokst worden tussen alle andere lessen in. Eén maal per maand is er op vrijdagavond Tip Top café (in het Tip Top theater van de theaterschool), georganiseerd door de studenten van het ATKA. Het Tip Top café is open voor alle sudenten en studenten van het ATKA kunnen er het podium nemen om eigen werk te brengen.

Eén dinsdagavond per maand haalt de school de wereld even naar binnen tijdens Half6,  een publieke talkshow waar sprekers uit het veld langskomen en vertellen wat hun drijft en waarna er gedebatteerd kan worden.

schermafbeelding-2016-12-28-om-11-42-04

Dit jaar kregen de leerlingen van het tweede jaar de twee laatste volle weken van het eerste semester cadeau om zelf in te vullen. Zo krijgen ze de kans zelf iets te maken, samen een stuk uit te werken of stage of vrijwilligerswerk te doen buiten de school. Dochterlief kiest om stage te lopen in een Amsterdams rusthuis met een artistiek trekje. Ze wil de ervaringen verwerken in nieuwe teksten en liederen. Het zorgt voor hernieuwde energie en enthousiasme en ze zal de ervaringen nog een hele tijd meedragen.

En dan volgt er weer een grondige evaluatie door de docenten, die zoals altijd een beetje een harde confrontatie met jezelf is. Nuttig en zeer erg nodig want je bent immers nooit echt klaar in dit vak.

15626279_10155044054534050_1745442444085378326_o

Voor de geïnteresseerden in de opleiding; dit jaar is er een open dag voor alle opleidingen van de Academie voor theater en dans, op zaterdag 21 januari 2017 van 10u30 tot 17u. Je kan je voor de open dag aanmelden op de site van AHK. Je krijgt die dag uitleg over de opleidingen en je kan in de studio’s (kijk)lessen bijwonen. Leuk is dat je ook met de studenten in gesprek kan gaan.

Lees ook: Een blik achter de schermen van het eerste jaar ATKA

3 thoughts on “Het tweede jaar theater en kleinkunst – ATKA

  1. Pingback: Een blik achter de schermen van het eerste jaar ATKA | chefmaison

  2. Ik heb al je blogs gelezen over je dochter’s reis naar de ATKA, wat geweldi dat het gelukt is en dat het zo goed met haar gaat! Eindelijk, inderdaad, wat meer informatie over de toelating! Mag ik vragen wat de gemiddelde leeftijd ongeveer was in het eerste jaar? Jouw dochter was de jongste, en de oudste was..?

    • Bij de start van haar opleiding was de oudste in haar klas 23 jaar als ik het me goed herinner. Dus de gemiddelde leeftijd lag rond de 21 jaar. Heel wat studenten doen meerder jaren na elkaar auditie en volgen vooropleidingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s