Acteursopleiding deel 9: hervorming van de audities voor de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie

4 april, 2017

IMG_8340

Naar aanleiding van de audities voor de verschillende toneelopleidingen die mijn dochter twee jaar geleden doorliep schreef ik een aantal blogposts met informatie voor andere geïnteresseerden. Ik vond op het net heel weinig informatie of ervaringen terug over de audities voor de toneelscholen in Nederland en in België. Mijn dochter werd uiteindelijk aangenomen voor de theateropleiding in Amsterdam en volgt nu het tweede jaar van de opleiding.

Zoals dat gaat is er in die twee jaar heel wat veranderd. De Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, ATKA, kreeg een nieuw atistiek directeur: Yvette Fijen, die de stichter van de opleiding, Ruut Weissman opvolgt. Yvette Fijen komt van de Toneelacademie in Maastricht.

IMG_8341

Dit jaar werden de audities hervormd en dit naar het voorbeeld van de audities voor de Toneelacademie in Maastricht. Waar er voordien drie rondes waren die nooit langer dan 1 dag in beslag namen, zijn er nu nog steeds drie rondes, maar de eerste ronde duurt 1 dag, de tweede ronde 2 dagen en de derde ronde 3 dagen. Waar men zich voordien met een inschrijvingsformulier voor een bepaalde datum moest inschrijven moesten auditanten dit jaar naast het inschrijvingsformulier ook een filmpje opsturen, geïnspireerd op een poëtische tekst op de website van de ATKA . Het oude systeem leidde tot een zeer zwaar belastte eerste ronde, want iedereen die op zich op tijd kon aanmelden, kon ook deelnemen aan de eerste ronde. Gedurende 2 volle weken passeerden op die manier 800 tot 1000 auditanten de eerste ronde in Amsterdam. Gezien het aantal auditanten nog elk jaar toeneemt, moest er ingegrepen worden. In Maastricht heeft men hiervoor twee jaar geleden al een loting ingevoerd. Maar de selectie via een filmpje zoals die nu is ingevoerd in Amsterdam lijkt mij eerlijker. Amsterdam selecteert vanaf dit jaar dus ook al zwaar voor de aanvang van de eerste ronde.

IMG_8355

Voor iedere ronde krijgen de auditanten ter voorbereding thuiswerkopdrachten, maar omdat de rondes langer duren kan men hen ook veel breder testen, zoals in Maastricht ook gebeurt. Zo kan men aspecten als improvisatie, camera-acteren, zang, theater maken, acteren en teksttoneel veel uitgebreider aan bod laten komen.

IMG_8356

Of de hervorming van de audities ook een ander (of beter?) profiel studenten oplevert zal nog moeten blijken. De audities zijn zeker langer, en misschien ook wel moeilijker geworden. De ATKA klas voor 2017-2018 is ondertussen een feit. Let’s see what the future brings!

2 thoughts on “Acteursopleiding deel 9: hervorming van de audities voor de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie

  1. Hallo, Hoe is het ondertussen met uw dochters opleiding? Ik volg je blog al een tijdje hierover. Wij zitten een beetje in hetzelfde schuitje als jullie, we wonen in Retie (Antwerpse Kempen) en onze dochter start dit jaar eind augustus nog de opleiding theater/docent. Wij zijn op zoek naar een kamer en ondertussen al redelijk wat in paniek hiervoor. Blijkbaar trek je een lootje als je ergens wat wil huren.. Heeft uw dochter misschien info over een kamer die zij weet vrij te komen? Alle info is welkom!

    • Mijn dochter is ondertussen twee jaar afgestuurd aan de ATKA (AHK) als acteur/theatermaker/muzikant, je kan haar werk volgen via kathlynwuyts.com. Het eerste jaar hebben we één van de acht kamers voor buitenlandse studenten van de AHK kunnen huren in Amsterdam West aan 520 euro/maand, dit was slechts voor één jaar. Nadien hebben we via kamernet.nl een kamer gevonden in de Pijp voor ongeveer dezelfde prijs, een kelderkamer van 16m2, met kleine keukenhoek, en een gedeelde badkamer met een tweede student in de kelderverdieping van een koppel vijftigers. (een beetje zoals bij een hospita wonen maar wel volledig gescheiden van de eigenaars.) Ze heeft af en toe iets anders gezocht maar heeft uiteindelijk de rest van de opleiding in dezelfde kamer gewoond, er is immers een continue tekort aan kamers in Amsterdam, vooral aan een aanvaardbare prijs, dus ze vond niet echt iets beter. Na haar studies moest ze opnieuw op zoek en deelt nu een appartement met twee huisgenoten in Amsterdam Noord. ( en eind dit jaar moet ze waarschijnlijk opnieuw op zoek…) Om een kamer te vinden moet je echt alle mogelijke kanalen gebruiken, via verschillende websites kamernet.nl, kamertje.nl, kamers.nl, vaak moet je je inschrijven en een bedrag betalen om over bijvoorbeeld een maand op alle advertenties te kunnen reageren, dit lijkt vreemd voor ons Belgen maar zo werkt het in Amsterdam. Zoek ook via facebookgroepen zoals Kamer Gezocht/Aangeboden in Amsterdam, Kamers, studio’s en appartementen huren in Amsterdam, Amsterdam Zoekt/Te Huur Kamer/Apartment, Kamer in Amsterdam…. Ook via de eigen facebook kan je een oproep lanceren… Laat je dochter via Facebook ook contact leggen met andere studenten in haar opleiding ( ook van de hogere jaren) en via hen via Facebook een vraag verspreiden voor een kamer, kamers worden vaak via het eigen netwerk doorgegeven. Gebruik alle mogelijk kanalen. Als eind augustus nadert en je nog niets gevonden hebt kan je eventueel een kamer huren voor een kortere periode, studenten die bijvoorbeeld kort naar het buitenland gaan bieden dan voor enkele maanden hun kamer in onderhuur aan, iets wat helemaal normaal is in Amsterdam. Want het is makkelijker iets te vinden als je al in Amsterdam woont. Ze kan dan in die eerste periode iets anders proberen te vinden. Een kamer zoeken is een tijdrovende bezigheid doordat je dagelijks al die verschillende kanalen moet checken, voortdurend moet reageren en mails sturen, en op vele plaatsten naar hospiteeravonden moet gaan, en dat laatste is moeilijk vanuit België. We hebben ons ook onmiddellijk ingeschreven bij Studentenwoningweb , hier betaal je ook een eenmalige inschrijvingskost, daar telt mee hoe lang je ingeschreven bent om voorrang te krijgen op een kamer, die dan vaak goedkoper zijn. Via Studentenwoningweb zal je nu dus nog niets vinden maar binnen enkele jaren kan dat van pas komen… En een laatste optie is het gebruik van een makelaar, maar dat is een dure optie want je moet hen vrij veel betalen als je via hen een kamer vindt en een huurcontract tekent. Er is helaas geen makkelijke snelle manier om in Amsterdam een kamer te vinden, behalve natuurlijk als de prijs van geen belang is, als je genoeg betaalt kan je altijd snel een kamer vinden… Maar reken sowieso min. 500 à 600 euro/maand. Vele kamers zijn ook niet gemeubileerd in Amsterdam, dus hou daar ook rekening mee, en reken er in het begin niet op dat je dicht bij school of in het centrum iets zal vinden. Zorg dus voor een goede fiets en koop een OV chip kaart voor het openbaar vervoer, maar hou er ook rekening mee dat openbaar vervoer voor Belgen vrij duur is in Amsterdam, omdat je als Belgische student geen voordeel tarief hebt op het openbaar vervoer. Ook naar Belgie treinen in het weekend is best prijzig vergeleken met wat je in België als student betaalt. Mijn dochter heeft niet onmiddellijk weet van een kamer die ergens te huur is, als er een kamer vrijkomt wordt die vaak doorgegeven aan vrienden via het eigen netwerk. Ik wil je niet afschrikken, iedereen die ik ken vindt uiteindelijk wel een woonst, maar het is niet makkelijk, en je bent best niet te kieskeurig… Ik hoop dat ik je hiermee wat geholpen heb! En veel succes gewenst met de opleiding, het AHK biedt echt zeer goede opleidingen aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s