De nieuwe kennismakingsweek aan het Amterdamse school voor Theater en Dans 2017-2018.

February 17, 2018

IMG_2195

Dit schooljaar is op een iets andere manier gestart dan de voorbije jaren. Er worden vanaf dit jaar enkele hervormingen doorgevoerd in de opleidingen. Een eerste verandering is een nieuwe naam voor de school. Vanaf het schooljaar 2016-2017 wordt de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, de ‘Academie voor Theater en Dans’. Tijdens het vorige schooljaar werd er gebrainstormd over een nieuwe aanpak van de opleiding Theater en kleinkunst. (ATKA). De opleiding was doorheen de jaren enorm gegroeid maar bleek soms gewoon te zwaar, vooral als je je als leerling heel erg inzette voor alles. Eén van de pijlers van de hervorming is een nauwere samenwerking en interactie  tussen de verschillende opleidingen binnen ATD. En dat kan het best als de studenten uit de verschillende opleidingen elkaar ook leren kennen. Dus kreeg de kennismakingsweek vanaf dit jaar een make-over. Men vroeg aan studenten van de verschillende opleidingen om de introductieweek te helpen organiseren voor alle eerstejaarsstudenten. Mijn dochter is het idee van cross-overs tussen de opleidingen zeer genegen en engageerde zich voor de introductieweek. Met een tiental studenten van de verschillende opleidingen zouden ze de kennismakingsweek organiseren en begeleiden. De kennismakingsweek zou een hele week duren en  op het einde van de week zouden de 150 eerstejaarsstudenten afronden met een voorstelling in zestien groepen. In iedere groep zou van iedere opleiding één student zitten. Het bleek een hele klus om een week voor 150 studenten met een tiental studenten in goede banen te leiden.

Het thema van de introductieweek was dit jaar ‘Secret Garden’. De eerste dag was er een openingsceremonie en werden de studenten op een ludieke manier in vijftien groepen verdeeld waarna iedere groep een lokaal kreeg toegewezen voor de rest van de week. Iedere groep kreeg een ouderejaarsstudent als begeleider. Iedere groep moest interdisciplinair samenwerken en zo tot een gezamelijke performance komen. Elke morgen werd er eerst gestart met een soort opwarmingsles.

De uitwerking liep in de ene groep al vlotter dan in de andere groep. Als ze het niet meer wisten konden ze terug vallen op de hulp van de begeleidende studenten. Op het einde van de week stonden alle eerstejaars even in de spotlights tijdens de voorstelling van hun performances.

Het concept zal de volgende jaren zeker nog worden verfijnd, maar het was alleszins al een succes dit jaar. Ik hoop dat het ook een aanzet is tot meer samenwerking tussen de opleidingen in de volgende jaren.

De ATKA organiseerde in het begin van de tweede week een extra kennismaking van de nieuwe eerstejaars met de ouderejaars.

Ook binnen de opleiding wil men dat er meer wordt samengewerkt tussen de verschillende opleidingsjaren. Namiddagblokken zullen voor meerdere jaren openstaan en niet meer per jaar worden georganiseerd. ‘The proof of the pudding will be in the eating.’ Zo heeft mijn dochter voor het eerste blok een makersblok gekozen, waar ook tweede en vierde jaars konden voor inschrijven. Deze week, net voor de herfstvakantie, was er een voorstelling van de resultaten van dit makersblok. Het niveau van de verschillende performances was zeer uiteenlopend, net omdat er zowel tweede-, derde- als vierdejaars een stukje brachten. Maar zoals het een moeder betaamt was ik vreselijk trots op de voorstelling die mijn dochter bracht. Het is mooi om als ouder de evolutie doorheen de opleiding te kunnen volgen.

Wil je graag eens een voorstelling bijwonen: hou dan de agenda op de website van ATD in het oog. Ook op de facebookpagina worden performances en events aangekondigd. De open dag gaat dit schooljaar door op zaterdag 27 januari 2018 van 10u30 tot 17u. Je kan je via volgende link aanmelden voor de open dag.

IMG_2176

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s