Picknicken in Brugge.

Bezoek:

Walk in Bruges, Je privégids in Brugge

For an English language post on where to have a great picnic in Bruges: Picnic on a sunny day in Bruges part 1, Picnic in Bruges part 2, Picnic in Bruges part 3 .

Op een zonnige dag is picknicken één van de leukste dingen om te doen. En waarom een bezoek aan Brugge niet combineren met een picknick op een mooie groene plek in de stad. En die mooie plekken zijn er zeker. Dit jaar heeft de stad Brugge zelfs 25 picknickbanken geplaatst in de Brugse binnenstad en meer dan 200 over het hele Brugse grondgebied! En dat naast de vele groene stoelen (520) die de stad in de parken heeft geplaatst en de vele banken die er altijd staan. Je kan natuurlijk ook gewoon een dekentje meebrengen of je gewoon neer vleien in het zachte groene gras.

Zie je op tegen de voorbereiding van een picknick dan is een impromptu picknick de oplossing. Je koopt vlakbij voldoende lekkers om te eten en te drinken, zoekt een leuk plekje uit, et voilà, genieten! Als je op stap bent met kinderen, is het zoveel ontspannender om buiten te eten, waar de kids niet aan een tafel moeten blijven zitten maar gewoon lekker kunnen ravotten terwijl jij kan relaxen.

Dus bij deze een blog over waar je leuk kan picknicken in de stad en waar je vlakbij je ingrediënten voor een geslaagde picknick kan inslaan.

Mijn favoriete picknick plek is aan de Kruisvest vlakbij de Kruispoort, tussen de twee eerste molens, de Bonne Chiere en de Sint-Janshuismolen. Vanop de molenheuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad met zijn torens, kijk je binnen in de tuin van de kruisbooggilde van Sint-Joris en in de tuin van het geboortehuis van Gezelle. En tussen de twee molens is er een uitgestrekt grasperk, waar naast de banken ook groene stoelen en enkele picknickbanken staan. De bomen aan elke kant geven schaduw op tropische dagen. Vlakbij kan je alles vinden voor een lekkere picknickmaaltijd. Loop de Langestraat in en nog geen 50 m verder vind je kwalitatieve warme bakkerij Commeine, verder in de straat kan je koffie afhalen in de Postbar, charcuterie in slagerij De Leeuwenbrug en een beetje verder heb je de stadssupermarkt Smatch.

De Sint-Janshuismolen is normaal tijdens de zomerperiode open voor bezoek maar nu gesloten door corona. De molenheuvels zijn echter heerlijk voor kinderen om naar beneden te rollen. In de Rolweg tegenover de Sint-Janshuismolen is de tuin en het museum van het Gezellehuis gratis toegankelijk. Wat verder in de Rolweg, op de hoek van de tweede zijstraat, in de Balstraat vind je het Volkskundemuseum. Heerlijk om samen met kinderen te bezoeken, op de eerste en derde donderdag van de maand kan je de spekkenbakker live snoepgoed zien maken, en in de tuin vind je enkele volksspelen. Ga ook op zoek naar de huiskat Aristide! In de Balstraat vind je verder nog het Kantmuseum en het Adornes domein met de prachtige Jeruzalemkerk. Als je aan de Jeruzalemkerk naar links terug in de richting van de molens loopt kom je voorbij een mooie speeltuin. Op de Kruisvest vindt je als je verder langs de vesten loopt nog twee molens: de Nieuwe Papegaai en de Koeleweimolen.

Een andere mooie picknickspot is het Astridpark midden in het centrum. Het park heeft banken en groene stoelen, mooie grasperken, een kiosk waar je kan schuilen, mooie oude bomen die schaduw leveren, een vijver en een grote speeltuin met houden speeltuig. En vlakbij vind je de lekkerste ingrediënten in één van de beste bakkers van de stad: Schaeverbeke, bij een fantastische groente en fruitwinkel: Jan en Lucrèce, en een geweldige slager: Maertens. Ze hebben alledrie hun sluitingsdag op donderdag maar zijn open op zondag. Op zondag zul je vaak in rij moeten staan met de lokale Bruggelingen die ook fan zijn van deze ‘Gouden Driehoek’. Ze liggen alledrie op de drie hoeken van het Kruispunt Schaarstraat – Nieuw Gentweg – Gentpoortstraat. Aan het andere kant van het park is recent een supermarkt geopend: Proxy Delhaize. Vlakbij is er de vismarkt waar men verse vis en visbereidingen verkoopt elke voormiddag van woensdag tot zaterdag.

De Magdalenakerk is toegankelijk voor bezoekers, er is een self-service koffie en theebar in de kerk. Neem even plaats op de schommel in de kerk en voel je weer kind!!

Een derde fantastische plek is het Minnewaterpark. Het ligt vlakbij het Minnewater en het begijnhof. Vele toeristen wandelen door dit park komend van de busparking aan het Bargeplein op weg naar het centrum. Andere zomers gaan er regelmatig festivals door in het park, dit jaar zijn deze echter geannuleerd. Ook hier vind je banken en groene stoelen, sommige banken bieden een mooi uitzicht over het Minnewater. Voor je inkopen kan je als je van het station komt je inkopen doen in het stationsgebouw: er is een Panos, een Starbucks, een Exki, een Zest Fruit Juice bar en een kleine supermarkt op het stationsplein. Je kan ook door de Katelijnstraat inlopen, waar je de natuurslager Huyze Parrent vindt, enkele take-away koffieplekken, een supermarkt: Carrefour Express, en in de Wijngaarstraat tussen de Katelijnstraat en het Begijnhof heb je een andere zeer goede warme bakker: Tavernier. Of je kan picknicken met een heerlijke doos pralines! Na je picknick moet je zeker even langs in het begijnhof, een oase van rust in de stad, waar nog enkele Benedictinessen wonen en alleenstaande vrouwen. De poorten gaan nog elke nacht tussen 18u30 en 6u30 dicht. In de lente staat het binnenplein vol gele narcissen. Vergeet met de kinderen de zwanen aan het water voor het begijnhof niet te bezoeken en ook de paarden die hier even tot rust mogen komen, zijn een attractie! Vlakbij kan je terecht voor een ijsje als dessert.

Overal zijn er voldoende vuilnisbakken voorzien, dus laat de parken proper achter en laat geen vuilnis liggen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s